Rutte geeft toe: verkiezingsbelofte wordt gebroken

13 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Premier Mark Rutte (VVD) erkent in Brussel dat hij met het nieuwe steunprogramma voor Griekenland een verkiezingsbelofte breekt. ‘Dat vind ik niet leuk, en een slechte zaak.’

Tijdens de verkiezingscampagne zei Rutte dat er geen cent meer naar de Grieken zou gaan. Maar Nederland zal 5,7 procent bijdragen aan het nieuwe reddingspakket voor het noodlijdende Zuid-Europese land.

Slecht

‘Als dit doorgaat, als dat programma er komt, dan kan ik die verkiezingsbelofte niet houden,’ zegt Rutte. ‘Want dan gaat er extra geld naar Griekenland. Zo simpel is het.’

Rutte zegt dat hij niet heeft kunnen voorzien dat het zo zou lopen. ‘Griekenland was op weg naar groei en het op orde brengen van overheidsfinanciën. Ik denk niet dat iemand had kunnen vermoeden dat de Griekse economie er zo slecht aan toe was.’ Bovendien zijn de Griekse politieke omstandigheden ‘dramatisch’ gewijzigd.

Ook had Rutte het over verzachtende omstandigheden voor het breken van zijn verkiezingsbelofte. Het nieuwe akkoord zal de Nederlandse begroting niet raken en het kabinet hoeft hierdoor niet extra te bezuinigen.

De premier sprak over ‘een verschrikkelijke grote som geld’ die de Grieken nodig hebben. Griekenland moet er alles aan doen om de schuld naar beneden te krijgen.

Is een Grexit met het nieuwe akkoord van de baan? Premier Rutte wil een vertrek van Griekenland uit de eurozone nog niet helemaal uitsluiten. ‘Ik doe daar geen voorspelling over.’ Hij wil eerst zien dat de Griekse politiek zich schaart achter de voorwaarden van de geldschieters.

Vertrouwen

Het vertrouwen in de Griekse regering is de afgelopen periode gedaald naar een dieptepunt. ‘Er is weinig vertrouwen in de regering, omdat deze schade heeft toegebracht aan de economie,’ zegt Rutte. Maar er worden strikte voorwaarden gesteld.

‘Er moet iedere keer, voor elke betaling, noodzakelijke maatregelen worden genomen.’ Daarover zei IMF-topvrouw Christine Lagarde dat het akkoord ‘een stap in de richting van vertrouwen’ is.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat de Griekse regering verantwoordelijkheid moet nemen en het vertrouwen van andere landen van de eurozone moet zien te herwinnen.