‘Kabinet heeft niets te zeggen over aantal vrouwen in bedrijfstop’

20 september 2019Leestijd: 2 minuten
Minister Ingrid van Engelshoven

Het kabinet moet een verplicht quotum invoeren voor vrouwen in de top bij beursgenoteerde bedrijven. Dat staat in het langverwachte advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) dat donderdag werd gepubliceerd. Het doel: meer diversiteit in de bedrijfstop.

De SER is de belangrijkste adviesraad over sociaal-economische thema’s voor het kabinet. D66-ministers Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken) hadden de SER om een advies gevraagd om het aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven te verhogen. De adviesraad komt nu met een hard quotum voor vrouwen in raden van commissarissen.

Laat plek leeg als er geen vrouwelijke commissaris kan worden gevonden

Het quotum zou een raad van commissarissen verbieden een man aan te nemen als die raad nog niet voor 30 procent uit vrouwen bestaat. De plek blijft leeg tot er een geschikte vrouwelijke kandidaat is gevonden. Door raden van commissarissen te versterken met vrouwen, hoopt de SER dat dit indirect ook gevolgen heeft op raden van besturen. Die worden benoemd door de raad van commissarissen.

In 2013 stelde het kabinet een wettelijk streefcijfer in van 30 procent voor besturen en raden van commissarissen. Dit streefcijfer, dat per 1 januari 2020 zou moeten zijn gehaald, wordt vooralsnog bij lange na niet gehaald. Van de 88 beursgenoteerde bedrijven halen er nu nog 58 niet de vereiste norm van 30 procent vrouwelijke commissarissen.

Van Engelshoven noemde aantal vrouwelijke bestuurders ‘gênant’

Minister Van Engelshoven maakte in maart dit jaar een lijst openbaar van grote bedrijven en hun cijfers. Ze wilde duidelijk maken hoe slecht sommige bedrijven ervoor zouden staan als het om vrouwelijke bestuurders gaat. Het thema gaat Van Engelshoven al langer erg aan het hart. In een interview met het AD zei ze: ‘Dit is één van de gênantste dossiers op mijn bureau’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wat vindt u? Is het terecht dat de SER het kabinet adviseert over vrouwen in het bedrijfsleven? Of gaat het kabinet niet over het wervingsbeleid bij private ondernemingen? Praat mee! De Stelling van de Dag is:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.