Reacties op de stelling

‘Geef dit bedrag terug aan de burger via lastenverlichting’

27 augustus 2019

Het kabinet wil met een groot investeringsfonds van tot wel 50 miljard de economie stimuleren. Lobbygroepen buitelen over elkaar heen om aan te geven waar dat geld naar toe moet. Maar moet de burger daar niet ook een stem in krijgen, vroegen we onze lezers. Lees een selectie van de reacties op de Stelling.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Henri Ghysen

Dit is de kat op het spek binden! Geld lenen, en dan nog rente ontvangen ook! Zo krijgen politici een middel in handel, waarvoor de kwaal nog moet worden gevonden. Gezien het lichtzinnige karakter van dit idee en de grenzeloze onbetrouwbaarheid van de overheid, ook al beheren “burgers” dit fonds, NOOIT aan beginnen. En ik weet al welke burgers worden uitgenodigd dit fonds – mocht het toch komen – te gaan beheren: precies dezelfde boven-ons-geplaatsten, die nu zo’n tenenkrommende puinhoop van ons land maken.

 

Ermin de Winkel

Uitsluitend ten goede laten komen aan lastenverlichting zou ik zeggen. De Sovjet-Unie is indertijd kapot gegaan aan voornamelijk een te grote overheidsbemoeienis met daaraan verbonden de bijkomende verschijnselen als wanbeheer en corruptie. Dat is een lesje waar we lering uit zouden moeten trekken.

De grootste motor van de economie is het MKB en de zzp’ers. Als je die het gemakkelijker maakt, wordt personeel aangenomen waardoor minder uitkeringen nodig zijn.

Als tegelijkertijd de bedroevende staat van het onderwijs wordt aangepakt, onder meer door het onzalige idee van schaalvergroting af te schaffen en de totaal onnutte pretopleidingen af te schaffen, dan zullen er des te meer mensen een zinvol bestaan vinden, waarbij hulp van de overheid onnodig en ongewenst is.

Kleinere overheid > minder belastingafdracht > beter draaiende economie.

De overheid is een noodzakelijk kwaad.

 

Petra Hoogenbosch

Belastingverlagingen, pensioenpremieverhoging en vele soorten sociale uitkeringen en bijstandsuitkeringen naar beneden zijn een goed plan met dit geld. Dan gaan er wellicht meer aan het werk. En de burger zuinig op hun geld laten zijn, en niet allerlei rommel laten kopen bij bijv. Ali Express.

 

Pieter Starke

Overlaten aan de burger ja. Door lastenverlichting voor dat bedrag.

Geef de private sector de ruimte. Maak (meer) werken lonend. Dat genereert vooruitgang.

Nee een fonds van miljarden met alle bureaucratie en lobbycratie die dat oproept. Daar worden alleen de bureaucraten en de beste lobbyisten beter van. Niet degenen die hun steentje bijdragen dat deze miljarden in de eerste plaats verdiend worden.

Hoe ver zijn we ondertussen van een communistisch systeem verwijderd zo?

 

Bob Lagaaij

Bestemming van het miljardenfonds overlaten aan de burger? Dat wordt een veldslag zonder winnaars. Zoals onze geachte volksvertegenwoordigers de buit al aan het verdelen zijn; waarbij, even terzijde, incidentele miljarden vrolijk worden vermengd met structurele uitgaven. Jeroen Dijsselbloem zei daar zondag heel verstandige dingen over in Buitenhof; jazeker: dat kan af en toe!

 

Henk Albarda

Eens met de stelling. Alle politici zijn corrupt, dus als we dit aan politici overlaten, wordt het uitsluitend aan hun vriendjes uitgedeeld. Om specifiek te zijn, mijn voorkeur zou gaan naar OF lastenverlichting van de MiddenGroep (waar ik op het moment NIET toe behoor) OF zoals een enkeling hier voorstelt, BTW verlaging.

 

Frits W. van Dijk

Misschien kan met dat geld het functioneren van overheidsinstanties eindelijk op een acceptabel peil te brengen. Want lees het bijna dagelijks in de krant. Steeds woekeren misstanden, mislukkingen en blunders maar door bij het UWV, het CBR, de Belastingdienst, de jeugdzorg, de GGZ, de TBS klinieken, de WMO, de IND, de NVWA, het NFI, de Nationale Politie, de Zedenpolitie, Justitie, de krijgsmacht, projecten (enorme tijd- en budgetoverschrijdingen), de compensatie voor Groningers, de decentralisatie van de zorg, de ICT-systemen ……. Telkens staat er een minister voor schut, beloofd van alles en ze rommelen weer door.

 

Twan Hendriks

De beste besteding voor dit geld is het aan de burgers terug geven d.m.v. lastenverlaging.

 

Jaap Schuitemaker

Besteed die miljarden aan investering in infrastructuur, openbaar vervoer, salarissen voor zorgsector en energie veranderingen, zoals het bouwen van geïntegreerde systemen met zonnepanelen / windmolens en omvorming c.g reserve vorming via waterstofgas opslagplaatsen zoals bijv  bij de Afsluitdijk. Gebruik daar alleen Nederlandse kennis en bedrijven voor. Andere EU landen doen ook niet anders.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.