Stelling van de dag

‘Stop met traditionele BBQ op Haagse Binnenhof’

05 juli 2019Leestijd: 2 minuten

Het is onbegrijpelijk dat ministers, staatssecretarissen en Kamerleden deelnemen aan een etentje dat een specifieke tak van het bedrijfsleven exclusief voor hen organiseert. Dat vindt PvdD-leider Marianne Thieme.

Thieme schreef dat woensdag in een opiniestuk in de Volkskrant. Ze is al jaren fel tegenstander van de BBQ.

De Binnenhofbarbecue is al 42 jaar de traditionele afsluiting van het parlementaire jaar en toegankelijk voor Kamerleden, bewindslieden, parlementair journalisten en vertegenwoordigers van de vlees- en pluimveesector. De barbecue wordt betaald en georganiseerd door de vleeslobby, met steun van ander bedrijfsleven, zoals bierbrouwers en wijnhandelaren.

Elsevier Weekblad maakte eerder een coververhaal over vlees

Cover Elsevier Weekblad nummer 42

 

Bye bye biefstuk! Eten we over 10 jaar geen vlees meer?

Dat botst volgens Thieme met het integriteitsbeleid voor politici. ‘Exact op dit punt heeft de Group of States Against Corruption (Greco) bij herhaling kritiek geleverd op het Nederlandse integriteitsbeleid: het ontbreken van toezicht en handhaving en het ontbreken van een beleid ten aanzien van contacten met lobbyisten.’

Sector waar beleid voor gemaakt wordt

‘Wie kan uitleggen waarom politici zich jaarlijks laten fêteren tijdens een commercieel feestje bedoeld voor beleidsbeïnvloeding, terwijl ze tegelijk vinden dat ze integer handelen? Waarom laten politici zich portretteren met satéstokjes tussen de tanden als uithangbord voor de vlees- en pluimveesector? Of met formatiespiezen waaraan vier verschillende diersoorten geregen zijn, als olijke knipoog naar de polderpolitiek?’

Ze vergelijkt het met de plastic-industrie die een Tupperwareparty zou organiseren of de kermisbond die een kermis zou opzetten. Ze wijst op de wet Dualisering uit 2005. ‘Diners, excursies en evenementen worden expliciet genoemd als beïnvloedingsmiddelen waar zorgvuldig mee om moet worden gegaan.’

Kleinschalig protest

Thieme wijst ook op het dierenleed in de vleesindustrie. De sector ligt volgens haar maatschappelijk onder vuur. Dierenactivisten waren aanvankelijk van plan om donderdag met 500 demonstranten het Binnenhof te omsingelen, maar de Haagse burgemeester Pauline Krikke gaf slechts toestemming voor een kleinschalig protest. Vijftien demonstranten mochten met borden bij de ingang van Nieuwspoort staan.

Wat vindt u? Is het kwalijk dat politici zich laten ‘fêteren’ door een sector waar ze beleid voor maken? Of moeten politici de vleessector juist in deze tijd een hart onder de riem steken? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.