Verhaal van de dag

Veestapel mogelijk geruimd, activisten doen aangifte autoschade

14 mei 2019Leestijd: 5 minuten

Actiegroep Meat the Victims gaat aangifte doen tegen de beschadigingen die tegendemonstranten maandag aanrichtten aan hun auto’s. Deze stonden geparkeerd bij de bezette varkenshouderij in Boxtel. ‘Ze zijn duidelijk herkenbaar op video’s die zijn gemaakt.’

Volgens een woordvoerder van Meat the Victims zijn ook zijn banden lek geprikt. ‘En er is een stuk vlees op een ruit gelegd. Dat dit reacties zou oproepen, wisten we. Maar dat er zó veel frustratie zou zijn, hadden we niet gedacht.’ De actiegroep heeft nieuwe acties in Nederland gepland, ‘die worden nog groter dan deze’.

De Tweede Kamer heeft dinsdag woedend gereageerd op de bezettingsactie van de activisten. Regeringspartij CDA wil dat minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus vanmiddag nog tekst en uitleg komt geven in de Kamer.

CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Madeleine van Toorenburg gingen maandag zelf naar de Boxtelse boerderij ‘om de varkenshouder en z’n gezin te steunen’. De tweede regeringspartij en coalitiepartner VVD willen op een later moment een uitgebreider debat over de acties van dierenrechtenactivisten.

‘Kansloze actie’

Die ‘vrij kansloze actie’ helpt ‘echt niet om tot een oplossing te komen’, zei fractievoorzitter van D66 Rob Jetten dinsdag in televisieprogramma Goedemorgen Nederland. Hij vindt het goed dat de politie en het Openbaar Ministerie kijken of bezetters kunnen worden vervolgd.

Ook GroenLinks en de Partij voor de Dieren namen afstand van de bezetting. ‘Wij vinden dat je je altijd netjes aan de wet moet houden. Ook de boeren. En ook de activisten,’ zei de Europese lijsttrekker Anja Hazekamp van PvdD maandagavond in het verkiezingsdebat.

Artikel gaat verder onder de video:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

VVD-Kamerlid Helma Lodders spreekt van een ‘afschuwelijke situatie’. ‘Ik leef mee met de varkenshouder en zijn gezin.’ SGP-Kamerlid Roelof Bisschop noemt het in het AD ‘onbestaanbaar dat dergelijke criminele acties voor sommige fanatici blijkbaar “normaal” zijn. Keihard aanpakken die gasten.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Minister van Landbouw Carola Schouten noemde de bezetting gisteravond al ‘onacceptabel’. Zij vindt dat boeren hun werk moeten kunnen doen ‘zonder continu over hun schouder te hoeven kijken en geïntimideerd te worden’.

‘Mag nooit meer gebeuren’

Wim Bens, voorzitter van Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) noemt de bezettingsactie volstrekt onacceptabel en afkeurenswaardig. ‘Dit kan niet, dit willen we niet en dit mag nooit meer gebeuren,’ zegt Bens dinsdag in het AD. ‘Dit veroorzaakt veel onrust onder de dieren en de boeren, maar nog veel erger is het gevaar op mogelijke ziektes.’

Lees ook de column van Rob Ramaker: Nieuwe stap dierenactivisme verdient keiharde aanpak

Bens wijst erop dat in grote delen van Europa varkenspest heerst en dat de actievoerders de ziekte zomaar kunnen verspreiden. ‘Varkensboeren doen alles om besmettingen buiten de deur houden met schone laarzen, kleding en sluizen en dan komen er in een keer mensen binnen uit ik weet niet waar. Dit is volstrekt onverantwoord. We maken ons grote zorgen.’ Hij vreest dat uit voorzorg dieren moeten worden geruimd.

Maandag was de hele dag een dierenarts ter plaatse. Diezelfde arts zal vandaag een bezoek brengen aan de varkensstallen. Over een aantal dagen of weken zal pas duidelijk worden of de varkens besmet zijn geraakt en dus moeten worden geruimd.

Snel overleg met ministers

Veehouders zijn acties tegen hun bedrijven ‘meer dan zat’, zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. Hij wil zo snel mogelijk in overleg met de verantwoordelijke ministers. ‘Op een gegeven moment is het genoeg. En dat moment is bereikt. Het is ronduit schandalig wat er gebeurt.’

Calon spreekt van ‘jarenlange lastercampagnes’ door extremistische dierenwelzijnsorganisaties tegen veehouders. ‘De acties polariseren en zijn erop gericht een hele beroepsgroep die we keihard nodig hebben in Nederland, zwart te maken.’

‘Dit zat eraan te komen’

POV (branchevereniging van varkensboeren) is laaiend. Vicevoorzitter Eric Stiphout uit Sambeek vindt het volstrekt onacceptabel dat zo’n honderd mensen zomaar een boerenbedrijf bezetten, de dieren in gevaar brengen en de bedrijfsvoering volstrekt verstoren en daar tien uur kunnen blijven. ‘Op welk punt zijn we dan in Nederland beland. Dit is toch volstrekt onacceptabel.’

‘Bij onze achterban is met verbazing, verdriet en enorme boosheid gereageerd op deze volstrekt onverantwoorde actie. Temeer omdat wij al geluiden hadden gekregen – en daar ook voor gewaarschuwd hebben – dat dit eraan zat te komen.’

ZLTO, LTO Nederland en POV gaan vandaag in overleg hoe dergelijke acties in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Anne Hilhorst van Wakker Dier keurde de actie maandag bij Omroep Brabant af: ‘Deze manier van actievoeren keuren we grondig af. Je kan het nog zo erg met elkaar oneens zijn, maar zo onrespectvol met mensen omgaan is daar geen oplossing voor. Het is voor een boer intimiderend. Zo ga je niet met elkaar om.’

Tientallen activisten aangehouden

Dierenrechtenactivisten van Meat the Victims bezetten maandag tien uur lang een varkensfokkerij om aandacht te vragen voor dierenleed in de bio-industrie. Om 22.00 begon de politie met de ontruiming van de stallen, rond 23.30 uur waren bijna alle demonstranten verwijderd. Zeker zestig mensen zijn aangehouden.

In de loop van de dag kwam spontaan een tegenreactie op gang en verzamelden boeren zich achter de boerderij om hun collega te steunen. Daarbij gooiden enkelen van hen zeker zes auto’s van de activisten omver. Ook besloten ze de barbecue aan te steken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dinsdagochtend was de stal nog door politie afgesloten, zelfs de boer mocht er niet in. De hele nacht is het terrein bewaakt. De tientallen actievoerders – zowel voor als tegen de varkenshouderij – hebben veel troep achtergelaten. Er liggen peuken verspreid over het terrein. In de sloot liggen flesjes bier en er zijn resten van een gestookt vuurtje, meldt het Brabants Dagblad.

Het zestigtal dat is gearresteerd, wordt volgens de woordvoerder van Meat the Victims voor 15.00 uur dinsdagmiddag weer vrijgelaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.