Stelling van de dag

‘Slim van Rutte om publicatie klimaatberekeningen uit te stellen’

29 mei 2019

Premier Mark Rutte wilde dat de doorrekeningen van het voorlopige klimaatakkoord vorig jaar pas na Prinsjesdag zouden worden gepubliceerd. Door druk uit te oefenen op de onafhankelijke instituten die de berekeningen uitvoerden, werd de publicatie uiteindelijk uitgesteld. Dat blijkt uit documenten die Nieuwsuur heeft opgevraagd.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) wilden de doorrekeningen op 13 september presenteren. Die datum viel een week voor Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen. Rutte zag dat niet zitten en vreesde een lastig debat over de berekeningen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

Nijpels boos, maar bindt in

De doorrekeningen waren echter begin september al klaar en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat was bang dat met het uitstellen van publicatie de kans op lekken van de cijfers groter zou worden. Het ministerie ging daarom akkoord met de publicatie op 13 september. Maar Rutte stak daar een stokje voor. Tot grote woede van de voorzitter van het Klimaatberaad Ed Nijpels.

Lees ook: Ed Nijpels: Hoe een VVD-vlegel klimaatfanaat werd

Uiteindelijk krijgt de premier zijn zin. Nijpels laat weten dat er meer tijd nodig is om de opmerkingen van de tafels en departementen door te voeren. Op 28 september worden de cijfers uiteindelijk gepresenteerd.

Verschillende partijen vinden dat Rutte niet het recht had om een onafhankelijke partij te dwingen cijfers een tijdje ‘achter te houden’. Forum voor Democratie heeft een spoeddebat aangevraagd. Ook GroenLinks, de PvdA en de PVV willen uitleg van de premier.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wat vindt u? Was het slim van de premier om de publicatiedatum naar zijn hand te zetten of ging hij daarmee buiten zijn boekje? Praat mee met de stelling van de dag.

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.