‘Tijd om bijzonder onderwijs af te schaffen’

23 april 2019Leestijd: 3 minuten
Cornelius Haga Lyceum. Foto: ANP

Met de misstanden op het islamitische Cornelius Haga Lyceum is de discussie over het bijzonder onderwijs weer opgelaaid. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff stelde afgelopen weekeinde artikel 23, waarin de vrijheid van onderwijs is gewaarborgd, openlijk ter discussie.

‘Als de vrijheid van onderwijs een ongewenst neveneffect heeft dat er scholen worden opgericht die dienstbaar zijn aan segregatie en het in stand houden van parallelle samenlevingen waarbij waarden dominant zijn die strijdig zijn met onze kernwaarden vrijheid en gelijkwaardigheid, moeten we dat stoppen,’ schreef Dijkhoff in een ‘discussiestuk’ getiteld ‘Liberalisme dat werkt voor mensen‘, bedoeld om de koers van de partij te verduidelijken.

Lees ook de column van Geerten Waling: Helaas, tijd om bijzonder onderwijs af te schaffen

Binnen de VVD zijn de meningen verdeeld, zo meldt De Telegraaf dinsdagochtend. Tweede Kamerlid Wybren van Haga is het volledig met de fractievoorzitter eens: ‘Artikel 23, wegwezen ermee. Voormalig Kamerlid Daniël van der Ree vindt het ‘een verkeerde reflex’ om de onderwijsvrijheid af te schaffen vanwege misstanden op enkele islamitische scholen als het Cornelius Haga.

ChristenUnie fel tegen: ‘Dijkhoff zoekt ruzie met de verkeerde mensen’

Christelijke partijen verzetten zich tegen het idee. ‘Misbruik van vrijheid moet je aanpakken, reageert ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in Trouw, ‘maar op deze manier zoekt hij ruzie met de verkeerde mensen,’ zegt hij over het pleidooi van de VVD-leider. ‘Dijkhoff wil de vrijheid waar heel veel scholen en miljoenen mensen gebruik van maken inperken en dat is niet nodig.’ Ook Martijn van Helvert (CDA) is kritisch. Volgens hem durft Dijkhoff niet te zeggen dat hij radicale moslimscholen wil aanpakken, en pakt hij daarom ook alle christelijke scholen aan, schrijft Van Helvert op Twitter. ‘Lijkt op een juf in paniek die de ettertjes van de klas niet aankan: “Jullie zijn allemaal stout! De hele klas blijft na!”‘

Op het Cornelius Haga Lyceum wordt volgens de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid ‘anti-democratisch’ onderwijs gegeven, en zijn schoolleiders actief die banden hebben met salafisten en de Tsjetsjeense terreurbeweging Het Kaukasus Emiraat. De AIVD meldt dinsdag dat vorig jaar bijna een derde van het salarisbudget van 410.000 euro van het Cornelius Haga Lyceum terecht is gekomen bij drie familieleden. Bestuurslid Söner Atasoy bevestigt dat tegenover NRC, en belooft het teveel ontvangen geld terug te betalen. ‘Als de AIVD zo graag ambtsberichten wil uitdoen, moeten ze met tyfusbewijzen komen,’ reageert Atasoy fel op de aantijgingen aan het adres van de school.

Op veel bijzondere scholen, vooral op christelijke grondslag, is het onderwijs van bovengemiddelde kwaliteit. Zo zijn dit jaar 38 van de 50 superscholen in het onderzoek Beste Scholen van Elsevier Weekblad christelijk. Slechts vier superscholen zijn openbaar.

Wat vindt u? Is afschaffing van het bijzonder onderwijs noodzakelijk om misstanden als op het Cornelius Haga Lyceum tegen te gaan? Of is de vrijheid van onderwijs daarvoor een te groot goed? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.