‘Kamerlid Van Haga nog steeds aan het hoofd bij zijn bedrijven’

08 augustus 2018Leestijd: 3 minuten
Wybren van Haga is het 76e Kamerlid - Foto: ANP

VVD-Kamerlid Wybren van Haga ligt opnieuw zwaar onder vuur nu is gebleken dat hij geen afstand van zijn vastgoedbedrijven heeft gedaan. In april overleefde Van Haga ternauwernood een onderzoek van de integriteitscommissie naar zijn ondernemersactiviteiten. Stoppen met deze activiteiten was de belangrijkste voorwaarde om als Kamerlid te mogen aanblijven.

Maar Van Haga staat nog steeds dicht bij zijn bedrijven, als eigenaar en enig aandeelhouder, meldt Het Parool woensdag. Naast zijn privébezit van ruim 50 panden zitten 81 panden van Van Haga in Sjopperdepop BV. Sjopperdepop BV heeft één aandeelhouder en één bestuurder: de vennootschap Van Haga Invest, die ook maar één aandeelhouder telt – Wybren van Haga. Via deze weg is het Kamerlid dus nog altijd de baas bij Sjopperdepop, draagt hij als eigenaar de risico’s en heeft hij recht op de winsten van het vastgoedbedrijf.

Hoogleraar Jaap Koelewijn, gespecialiseerd in regelgeving en integriteit in de financiële sector, heeft in de krant geen goed woord over voor de constructie. ‘Hier is een marionet neergezet, terwijl het geld en de zeggenschap bij Van Haga blijven. Dit is een gedrocht.’ Koelewijn noemt de situatie ‘niet uitlegbaar’.

Van Haga laat in een schriftelijke reactie weten ‘niet meer werkzaam’ te zijn bij de bedrijven die onder Van Haga Invest BV vallen. ‘Ik ben uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel als bestuurder. Ik ben wel nog enig aandeelhouder en zou dus in theorie wel de directeur kunnen ontslaan.’

Directeur Bianca Jut laat weten dat de afspraak is dat zij geen ingrijpende beslissingen neemt zolang Van Haga in de Kamer zit.

Van Haga hield zich niet aan huurregels

Van Haga zou ‘een aantal maanden geleden’ aan een notaris opdracht hebben gegeven de aandelen onder te brengen in een Stichting Administratiekantoor, waardoor hij op meer afstand van zijn bedrijven zou komen te staan. Volgens Van Haga zal dat proces deze maand worden voltooid.

In december vorig jaar raakte van Haga in opspraak na onthullingen dat hij zich als verhuurder niet aan de huurregels hield. Sinds dit jaar gelden striktere eisen voor het verhuren van een huis aan meer dan twee personen. Volgens Van Haga zaten in ‘zeven of acht’ van zijn panden te veel huurders zonder vergunning.

Zorg over ondernemersactiviteiten naast Kamerlidmaatschap

De integriteitscommissie concludeerde in april in haar onderzoek dat het Kamerlid niet ernstig verwijtbaar heeft gehandeld als verhuurder. Om de verhuur te legaliseren, zegde Van Haga huurcontracten op. ‘Ik probeer het zo goed mogelijk op te lossen,’ zei hij daarover. ‘De heer Van Haga heeft (uiteindelijk) veel in het werk gesteld om te voldoen aan de geldende verordeningen,’ staat te lezen in het rapport.

Wel uitte de commissie haar zorg over de ondernemersactiviteiten van Van Haga naast zijn Kamerlidmaatschap. Van Haga kon aanblijven, oordeelde de commissie, maar hij diende zijn bedrijven dan wel ‘zichtbaar en controleerbaar’ op afstand te zetten.

De commissie liet aan fractievoorzitter Klaas Dijkhoff de beslissing over het aanblijven van Van Haga. Het Kamerlid beloofde te stoppen met de bedrijfsvoering en van Dijkhoff mocht hij blijven.

Regering kan meerderheid verliezen

De regering zit in zijn maag met Van Haga omdat zij zich niet kan permitteren ook maar één Kamerlid van de coalitie kwijt te raken. De coalitie heeft een krappe meerderheid van 76 zetels. Als Van Haga en zijn partij er niet uitkomen en het Kamerlid vasthoudt aan zijn zetel, is het kabinet de meerderheid in de Tweede Kamer kwijt.

De kwestie is de zoveelste in een reeks integriteitskwesties bij de VVD de afgelopen jaren. Zo moest eerder dit jaar partijvoorzitter Henry Keizer het veld ruimen nadat bleek dat hij uitvaartbedrijf De Facultatieve voor veel te weinig geld had overgenomen. Tijdens de vorige kabinetsperiode moest Mark Verheijen zijn Kamerlidmaatschap opgeven omdat hij te ruim had gedeclareerd in een eerdere politieke functie. Het oordeel werd later afgezwakt door de integriteitscommissie van de VVD, maar Verheijen keerde niet terug in de Kamer.

De Limburgse VVD’er Jos van Rey werd vorig jaar veroordeeld voor het ondermijnen van ‘het goede functioneren en de integriteit van het openbaar bestuur’. De voormalig wethouder gaf in 2015 zijn VVD-lidmaatschap op. In datzelfde jaar moest René Leegte weg als Kamerlid vanwege een niet-gemelde betaalde functie.