Premium Lock Bestrijd islamisme in onderwijs met beroep op nationale veiligheid

12 april 2019Leestijd: 4 minuten
Het Corlelius Haga Lyceum. Foto: ANP

Een nieuwe wet om de nationale veiligheid te regelen, is het beste mechanisme om islamisme in onderwijs en moskeeën te bestrijden, schrijft Afshin Ellian.

Islamisten zien zichzelf als verspreiders van de ware islam, de ware religie. De leider van de Iraanse Revolutie, ayatollah Khomeini, schreef al in de jaren zestig van de twintigste eeuw dat zijn aanhang vooral aan propaganda moet werken via onderwijs, scholen en opleidingen. Want de Iraniërs waren vergeten wat de ware religie is. Twee decennia later waren de vruchten van deze campagne rijp, het moment voor een machtsovername door de politieke islam.

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Op dezelfde manier handelen de salafisten in de islamitische landen en in het Westen. Dat is waarom de inlichtingendiensten in Nederland zo bezorgd zijn over de activiteiten van de salafisten.

Salafistische activiteiten in het onderwijs

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) hebben al een aantal keren gemeenten en andere overheidsinstellingen gewaarschuwd voor de salafistische activiteiten in het reguliere en naschoolse onderwijs. Het meest recente voorbeeld is het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Zelfs het ministerie van Onderwijs heeft gewaarschuwd voor de antidemocratische propaganda in die school.

Tevergeefs probeerde de gemeente Amsterdam om via overleg met het schoolbestuur deze toestand te beëindigen. Eigenlijk wil de overheid de school sluiten omdat er ook banden zouden zijn met jihadistische groeperingen. Maar voor het bestrijden van dit soort wantoestanden staat Artikel 23 van de Grondwet in de weg, waarin de vrijheid van onderwijs is gewaarborgd.

Lees de column van Geerten Waling: Schaf bijzonder onderwijs af

Geerten Waling stelt deze week in zijn column in Elsevier Weekblad dat de overheid het bijzonder onderwijs, althans de subsidiëring daarvan, moet afschaffen. Arme Geerten! De lobby voor het bijzonder onderwijs is niet zomaar kapot te krijgen. Natuurlijk zijn er goede redenen voor het afschaffen van Artikel 23 van de Grondwet. Toch gaat dat niet vanzelf. Wat zou de oplossing zijn?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw