Stelling van de dag

‘Multinationals als Shell moeten winstbelasting betalen’

16 april 2019Leestijd: 2 minuten

Er moet paal en perk worden gesteld aan belastingontwijking door multinationals, vindt GroenLinks. De partij presenteert vandaag een initiatiefwet in de Tweede Kamer die mede is getekend door SP en PvdA. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zijn ook positief over het voorstel.

‘Iedereen moet eerlijk belasting betalen, dus ook onze allergrootste bedrijven,’ aldus Tweede Kamerlid Bart Snels op de website van GroenLinks. Volgens hem is het niet in de haak dat multinationals ‘via slimme trucjes miljoenen aan belastingen ontwijken terwijl jij en ik gewoon belasting afdragen’.

GroenLinks: ‘Multinationals dragen niet bij aan collectieve lasten’

‘Grote Nederlandse multinationals kunnen verliezen uit het buitenland aftrekken van de winst die in Nederland gemaakt wordt,’ schrijft GroenLinks. ‘Op deze manier betalen de grote bedrijven geen winstbelasting en dragen ze niet bij aan de collectieve lasten waar goed onderwijs, infrastructuur en zorg van betaald worden. Dit terwijl diezelfde bedrijven wel gebruik daarvan maken.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De partij verwijst naar een onthulling in dagblad Trouw vorig jaar over een deal die de Belastingdienst en Shell in 2005 sloten: Britse aandeelhouders van het olie- en gasbedrijf hoefden geen dividendbelasting te betalen. Daardoor zou de Nederlandse staat honderden miljoenen aan belastinginkomsten zijn misgelopen.

Shell: berichtgeving ‘tendentieus, juist goed voor Nederlandse schatkist’

Hoewel vrijwel de hele Tweede Kamer verontwaardigd reageerde, zijn vermoedelijk geen wetten overtreden bij die afspraak. ‘Ik vind het belangrijk om heel duidelijk te zijn: Shell volgt de belastingregels die voor alle bedrijven in Nederland gelden,’ zei Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. Donderdag is in de Tweede Kamer een hoorzitting over de belastingafdracht van multinationals.

Wat vindt u? Hebben de linkse partijen gelijk en moet Shell ook ‘gewoon’ winstbelasting betalen? Of is een gunstig fiscaal klimaat voor multinationals in het belang van de Nederlandse economie? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.