Rob Ramaker Premium Corner

Het onophoudelijk bashen van Shell is contraproductief

10 april 2019

Als het op het klimaat aankomt, lijken bedrijven als Shell  niets meer goed te kunnen doen. Zelfs stappen naar een groene toekomst leveren soms ronduit vijandige reacties op. Dit is contraproductief, betoogt Rob Ramaker.

Niet alleen kunnen we bedrijven niet los zien van onszelf. Maar het is ontmoedigend naar de ingenieurs in het bedrijfsleven die willen bijdragen aan de energietransitie.

Shell als ‘massavernietigingswapen’

Werknemers van grote bedrijven kunnen beter een dikke huid kweken. Er ontstaat zo langzamerhand een sfeer waarin het handelen van bedrijven per definitie verdacht is. Zelfs constructieve stappen worden onthaald op hoon en cynisme.

Dat is goed te merken in het debat over klimaatverandering. In 2018 vergeleek Donald Pols, directeur van Milieudefensie, de industrie met de Hell’s Angels. Hij krabbelde terug, maar de uithaal staat niet op zichzelf. Zo poseerde SP-Kamerlid Sandra Beckerman met een schuimrubberen Shell-logo bewerkt tot opgestoken middelvinger. Nog bonter maakte haar collega Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) het op 5 april. Op Radio 1 noemde hij Shell ‘een weapon of mass destruction’.

Een massavernietigingswapen. Dat kunnen alle goedwillende Shell-ingenieurs in hun zak steken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vooropgesteld, het is redelijk dat bedrijven als Shell kritisch worden gevolgd. Ze stoten een flink deel van de totale CO2 uit, hebben veel invloed en zetten miljarden om. Daar hoort verantwoordelijkheid bij, en bedrijfsbelangen vallen niet altijd samen met maatschappelijke belangen. Maar kritisch volgen, is wat anders dan het creëren van een karikatuur van bedrijven als vervuilers die uit boosaardigheid de aarde kapot maken.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.