Stelling van de dag

‘Wie klimaatverandering door mens ontkent, heeft geen recht van spreken’

28 februari 2019

Het klimaat verandert door toedoen van de mens. Dat is geen mening, maar een feit. Volgens een groep wetenschappers in elk geval. En dus mag ú dit niet meer ontkennen.

Wetenschappers hebben een aantal gezaghebbende onderzoeken op het gebied van klimaatverandering met elkaar vergeleken. Daaruit zou blijken dat de kans dat de aarde niet sneller opwarmt door toedoen van de mens 1 op de 3,5 miljoen is, schrijft NU.nl.

Lees ook de column van Simon Rozendaal: Opwarming komt mede door schone lucht

Door deze kansberekening is de uitspraak dat het klimaat verandert door toedoen van de mens een ‘gouden standaard’ in de wetenschap geworden en valt het feit volgens de onderzoekers niet langer te ontkennen.

Wereldwijd geloven steeds meer mensen dat de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door de mens. In de Verenigde Staten lag het percentage mensen die hiervan overtuigd zijn in 2013 nog onder de 50, inmiddels is dit gestegen tot 62.

U mág het ook niet meer ontkennen

Mede doordat er inmiddels sprake is van een ‘gouden standaard’ stelt NU.nl dat er voor een andere mening over klimaatverandering geen ruimte meer is. In de gebruiksregels van het platform NUjij is het volgende opgenomen:

Volgens de hoofdredacteur van NU.nl valt het ontkennen van klimaatverandering onder het verspreiden van onwaarheden:

Er is onomstotelijk wetenschappelijk bewijs dat het klimaat opwarmt en dat de mens daar invloed op heeft. Recentelijk zijn diverse onderzoeken verschenen waarin is vastgesteld dat het een feit is dat het klimaat verandert. Je kunt daar meer over lezen in dit artikel over de invloed van de mens en in dit artikel over de gevolgen van klimaatverandering.

Bovendien vinden wij het erg belangrijk dat er op NUjij ruimte is voor een kritisch debat over oplossingen voor klimaatverandering. Iedereen krijgt hier immers mee te maken. Onwaarheden staan dat debat in de weg.

Praat mee

Wat vindt u van deze zienswijze? Is een gouden standaard nu eenmaal een gouden standaard en is er in dat geval geen ruimte meer voor een andere mening? Of moet de mogelijkheid blijven bestaan om anders over zaken als klimaatverandering te denken – zelfs op een platform als NUjij?

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.