‘Ik ben bereid minder vlees te eten voor het klimaat…’

15 januari 2019Leestijd: 2 minuten
Gehaktballen. Foto: ANP.

Volgens de opstellers van het concept-Klimaatakkoord moet Nederland beginnen met een zogenoemde eiwittransitie om het gebruik van dierlijke producten te verminderen. Daarvoor is minder vlees eten een mogelijke oplossing.

Momenteel halen Nederlanders ongeveer 60 procent van hun eiwitconsumptie uit dierlijke producten, en 40 procent uit plantaardige producten. De ‘klimaattafels’ van voorzitter Ed Nijpels en consorten willen dat die verhouding wordt omgedraaid. Dat zou de CO2-uitstoot moeten verminderen, maar ook andere argumenten spelen een rol (zie het commentaar van Bram Hahn in het kader).

‘Hooguit één of twee keer per week vlees’

Volgens het Voedingsbureau moeten Nederlanders ‘hooguit één of twee keer per week vlees’ eten om die transitie mogelijk te maken, schrijft dagblad De Telegraaf dinsdag. ‘Vlees moet op rantsoen,’ kopt de krant.

‘Ik vind dat mensen zelf gaan over hoeveel vlees ze eten,’ reageerde staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer (CDA) vanochtend in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland op het nieuws. ‘Al is het natuurlijk best wel gezond om een beetje te minderen.’ Dat gebeurt in Nederland ook al jaren: mede door de opmars van steeds betere vleesvervangers aten Nederlanders de laatste vijf jaar telkens minder vlees.

Ook gezondheidsredenen worden aangevoerd voor vleesvermindering

Lees ook dit verhaal uit het weekblad terug: Moet zelfs de koe wijken voor het klimaat?koe

Gezien de weerstand van veel burgers en bepaalde politici – denk aan VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff die zaterdag zei dat hij zich ergert aan ‘drammers’ over het klimaat – is het zeer de vraag hoe realistisch zo’n ‘vleesrantsoen’ op korte termijn is. Maar behalve voor het verlagen van de CO2-uitstoot kan minder vlees eten ook gezond zijn, zoals Mona Keijzer stelt.

Wat vindt u? Bent u bereid om vaker te kiezen voor een vleesvrije maaltijd als dat het klimaat ten goede komt? Of zou u dat alleen doen om gezondheidsredenen? Of is minder vlees eten voor u überhaupt onbespreekbaar? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.