‘Britten hebben genoeg tijd gehad: no deal is enige optie’

16 januari 2019Leestijd: 2 minuten
Britse krantenkoppen na de weggestemde Brexit-deal. Foto: AFP.

Nu de deal die de Britse premier Theresa May met Brussel had gesloten, is verworpen, verkeert zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie (EU) in grote onzekerheid over de Brexit. Moeten de Britten meer tijd krijgen of is het op 29 maart echt einde verhaal?

Britse parlementariërs zouden op de achtergrond werken aan een motie om de Artikel 50-procedure voor de uittreding uit de EU te vertragen. Zo kan er mogelijk een nieuw plan komen. Premier Mark Rutte (VVD) heeft woensdag gezegd dat hij verwacht dat de EU ‘welwillend’ tegenover een aangepaste Brexit-deal staat. Ook is de premier naar eigen zeggen ‘constant beschikbaar als we daarover moeten meedenken’, mits de Britten een plan hebben.

Als er voor 29 maart geen nieuwe deal komt, lijkt ‘harde Brexit’ onvermijdelijk

Over een alternatief Brits plan bestaan grote twijfels, onder anderen bij voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Hij noemde de weggestemde deal ‘een eerlijk compromis en de best mogelijke deal’ en suggereert dat opnieuw onderhandelen weinig zin heeft. Mocht er vóór 29 maart – de datum waarop de definitieve uittreding is gepland – geen nieuwe deal op tafel komen, dan lijkt een ‘no deal’ onvermijdelijk.

Wat vindt u? Is het goed dat premier Rutte de mogelijkheid voor uitstel van de Brexit openhoudt? Of hebben de Britten genoeg tijd gehad en is een ‘harde Brexit’ nu de enige optie? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.