‘Inlegvel Marrakesh is onvoldoende: Harbers moet pact niet tekenen’

29 november 2018Leestijd: 2 minuten
Het plein Djemaa El Fna in Marrakesh

De coalitie is het eens over een zogeheten stemverklaring bij het migratiepact van de Verenigde Naties (VN). Dat bevestigen Haagse bronnen aan de Volkskrant. Via het ‘inlegvel’ wil het kabinet een extra verklaring aan de overeenkomst toevoegen, die ervoor moet zorgen dat migranten er geen rechten aan kunnen ontlenen.

Nadat Forum voor Democratie en later ook PVV, SGP en 50Plus protest hadden aangetekend tegen het Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration ontstond ook bij coalitiepartijen VVD en CDA twijfel. Daarop gaf staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD) juristen opdracht om onderzoek te doen naar eventuele juridische risico’s van het migratiepact – dat volgens voorstanders ‘niet-bindend’ is. Het lijkt er nu op dat Harbers namens Nederland  toch het pact gaat ondertekenen op de VN-bijeenkomst op 10 en 11 december in Marrakesh, Marokko.

Duitsland wil ‘interpretatieve nota’ toevoegen, Salvini: Italië tekent niet

Lees het commentaar van Syp Wynia: VN-pact Marrakesh in strijd met Nederlands belang

De regeringscoalitie in Duitsland, waar ook een fel politiek debat over het pact woedt, kwam woensdag met een vergelijkbare oplossing: een zogenoemde interpretatieve nota in het pact moet vastleggen dat het ‘geen juridische uitwerking of gevolgen heeft’. Diverse westerse landen trokken zich intussen al terug: na onder meer de Verenigde Staten, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Bulgarije, Israël, Polen en Zwitserland, zei gisteren ook de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini dat de Italiaanse regering niet naar Marrakesh zal afreizen om het pact te ondertekenen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

PVV-leider Geert Wilders plaatste op Twitter een foto met Salvini en roept daarbij op dat Nederland net als Italië ‘nee’ moet zeggen tegen het ‘zelfmoordpact’ van Marrakesh. Forum voor Democratie-fractievoorzitter Thierry Baudet is al even fel. Hij noemt het plan voor een ‘inlegvelletje’ een ‘opgestoken middelvinger naar heel Nederland’ en roept volgers op een petitie van zijn partij te tekenen om ondertekenen van het pact in Marrakesh tegen te houden. Tweede Kamerlid Bram van Ojik (GroenLinks) is juist een voorstander van het pact: ‘Migratie houd je niet tegen met powerplay. Je kunt er wel afspraken over maken. Daarom Marrakesh’, zegt hij op Twitter.

Wat vindt u? Is een stemverklaring genoeg om eventuele negatieve gevolgen van het migratiepact voor Nederland te voorkomen? Of heeft zo’n ‘inlegvel’ weinig waarde en is het beter om helemaal geen handtekening te zetten? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de rubriek Reacties op de stelling.