‘Belachelijk dat letters I amsterdam weg moeten…’

11 oktober 2018Leestijd: 2 minuten
In de gemeenteraad is een meerderheid voor het verwijderen van de letters - ANP

De roodwitte letters van het toeristentrekkende I amsterdam op het Museumplein gaan mogelijk al binnen enkele weken weg. Wethouder van Economische Zaken Udo Kock (D66) zei dat woensdagavond.

De letters worden verwijderd op initiatief van GroenLinks. In de Amsterdamse gemeenteraad bestaat een meerderheid voor het plan: D66, PvdA en SP steunen het voorstel.

Woensdag bleek uit nieuwe cijfers dat het toerisme in Nederland de komende jaren veel sneller groeit dan gedacht. In 2030 ligt het totale aantal op 60 miljoen.

Lees ook de column van Ron Kosterman: Hoe GroenLinks mij de stad uit wil treiteren

Voor Femke Roosma, fractievoorzitter van GroenLinks, gaat het niet alleen om de toeristische aantrekkingskracht van de letters. ‘I amsterdam staat voor het individualisme, terwijl wij in deze stad solidair en divers willen zijn. Amsterdammers willen de greep op de stad terugkrijgen, citymarketing staat juist voor de stad als product en de greep van het grote geld,’ zegt Roosma. ‘Dit voorstel gaat om de ziel van Amsterdam.’

Frits Huffnagel, die als VVD-wethouder in 2004 de letters liet plaatsen, begrijpt niets van de maatregel. ‘Het is een illusie om te denken dat er door het schrappen van I amsterdam minder toeristen naar de stad zullen komen.’ Volgens hem begrijpt GroenLinks ook niet goed waar de letters voor staan.

‘Ik maak deel uit van Amsterdam. Als bewoner, omdat ik er werk, of als bezoeker. Dat samen maakt Amsterdam. Dat iedereen erbij wil horen. Het bindt juist mensen. Je verzamelt mensen onder die slogan.’

Wat vindt u? Zijn de I amsterdam letters inderdaad niet meer van deze tijd? Of kan het Amsterdamse college zich beter richten op de aanpak van echte problemen, zoals overlast door coffeeshops en dronken Britten? De Stelling van de dag is:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.