Stelling van de dag

‘Er moet een toeristenquotum komen om Nederland leefbaar te houden…’

10 oktober 2018

Nederland wacht de komende jaren een explosieve groei van het toerisme. In 2017 lag het aantal buitenlandse bezoekers nog op 18 miljoen en het aantal binnenlandse toeristen op 24 miljoen. Dit stijgt naar respectievelijk 29 miljoen en 31 miljoen in 2030, een totaal van 60 miljoen toeristen.

‘Dit vraagt om een nieuwe aanpak, waarbij het doel is dat alle Nederlanders profiteren van het toerisme, dus zowel bewoners en bezoekers als bedrijven,’ aldus Jos Vranken, directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). ‘De verwachte groei biedt grote kansen en zorgt tegelijkertijd ook voor knelpunten. Zo geldt voor veel plaatsen in Nederland dat ze nog onvoldoende profiteren van toerisme, terwijl de drukte op andere plekken overlast veroorzaakt.’

Vooral Amsterdam zucht al jaren onder het explosief groeiende aantal toeristen. Niet alleen kampt de stad met geluids-, drugsoverlast en illegale verhuur, ook beklagen bewoners zich over de wildgroei aan toeristenwinkels en de almaar toenemende drukte op straat.

Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer (CDA) benadrukt dat de aanhoudende groei van het toerisme goed is voor het bedrijfsleven. Hoewel de overlast voor bewoners beperkt moet blijven, is niet te voorkomen dat buitenlandse bezoekers Amsterdam graag willen zien. ‘Maar we kunnen ze wel verleiden om naar andere plekken te gaan, die minstens even mooi zijn.’

Wat vindt u? Ergert u zich ook zo aan de rolkoffertjes en bent u bang dat Amsterdam Venetië achterna gaat? Of moeten we juist blij zijn met de 12,9 miljard euro die het toerisme in het laatje brengt en de werkgelegenheid die het met zich mee brengt? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.