‘Kabinet eens over minder gaswinning, compensatie Groningen’

15 januari 2014Leestijd: 1 minuut

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben woensdagmiddag naar verluidt overeenstemming bereikt over de aardgaswinning in de provincie Groningen. Die wordt verminderd. Bovendien komt er geld vrij voor compensatie in het gebied dat door steeds meer aardbevingen wordt getroffen.

Dat melden bronnen rond het kabinet. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft nog niet op het bericht willen reageren.

Terugkrabbelen

Eerder vandaag werd al bekend dat zich een meerderheid in de Tweede Kamer aftekende voor het terugschroeven van de aardgaswinning. De VVD sloot zich aan bij SP, CDA, D66 en GroenLinks, maar besloot even later terug te krabbelen.

De liberalen zeiden het besluit van hun partijgenoot Kamp op vrijdag te willen afwachten. Maar het kabinet heeft dat besluit nu dus naar voren gehaald.

Protesten

Het oppompen van gas levert de schatkist jaarlijks rond de twaalf miljard euro op, maar het protest onder de Groningse inwoners die steeds vaker te maken krijgen met bevingen, groeit. In de noordelijke provincie hebben bijna dagelijks protesten plaats.

Commissaris van de Koning Max van den Berg (PvdA) gaf aan dat er zeker één miljard euro naar het aardgasgebied in Noordoost-Groningen moet gaan.

Dat geld moet worden gebruikt om de problemen van werkgelegenheid en de schade aan bezittingen door de aardbevingen te verzachten. Onlangs werd bekend dat aluminiumsmelter Aldel uit Delfzijl gaat sluiten. Daardoor verliezen honderden werknemers – en inwoners van Groningen – hun baan.