politiek

VVD-leider Mark Rutte al bezig met opvolging

18 december 2013Leestijd: 2 minuten

Mark Rutte (VVD) denkt al ‘vanaf dag één’ na over zijn opvolging. Binnen de partij is er ‘een kleine groep getalenteerden’ die hij wil klaarstomen. ‘Ik sta ze bij als coach.’

Dat zegt Rutte in een interview in het kerstnummer van Elsevier. ‘Ik zorg ervoor dat ze in functies komen waar ze ervaring opdoen en zich kunnen bewijzen.’

Namen

Ook zegt Rutte dat hij gesprekken voert met deze groep getalenteerden. ‘Elk bedrijf moet een goed personeelsbeleid voeren en voor een politieke partij als de VVD geldt dat ook.’

De premier noemt geen namen voor een mogelijke opvolger. Als het kabinet de rit van vier jaar uitzit, zijn de volgende Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Rutte zal een half jaar van te voren, eind 2016, bekendmaken of hij door gaat als VVD-leider.

VVD-prominent Frits Bolkestein zei in januari tegen Elsevier dat fractieleider Halbe Zijlstra een geschikte opvolger voor Rutte zou zijn. Ook minister Edith Schippers (Volksgezondheid) komt wat Bolkestein betreft in aanmerking voor de functie.

Populisme

Rutte zegt verder dat oppositiepartijen PVV en SP geen verantwoording willen dragen voor het landsbestuur en geen deel willen uitmaken van de macht. Pragmatische akkoorden met de gematigde oppositie zijn geen tegengif voor populisme. De premier zal ‘niemand ooit populisme verwijten’.

‘Iedere politicus is namelijk voor een deel populistisch. De een misschien wat meer dan de ander, maar mij zul je daar nooit over horen klagen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.