SP-Kamerlid roept illegalen op tot aangifte tegen PVV’er

28 november 2013Leestijd: 1 minuut

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is woedend over een tweet van haar collega-Kamerlid Roland van Vliet (PVV) die opriep om illegalen ‘het land uit te stampen’. Ze hoopt dat de ‘vluchtillegalen’ aangifte tegen de PVV’er doen.

‘Nederlanders staan in rij voor voedselbank. Afgewezen illegale asielzoekers wijzen gratis bad, bed en brood af? Eruit stampen die gasten!’ twitterde Van Vliet woensdagavond naar aanleiding van het bericht dat Amsterdamse illegalen door de gemeente aangeboden gratis onderdak afwijzen.

Oproep tot geweld

Volgens Gesthuizen gaat Van Vliet met de tweet een grens over omdat hij met het woord ‘stampen’ oproept tot geweld. ‘De groep kan zich bedreigd voelen,’ zegt Gesthuizen die vindt dat een Kamerlid het gebruik van geweld nu legitimeert.

Van Vliet liet donderdag via een nieuwe tweet weten dat hij niet oproept tot geweld. Hij biedt zijn excuses aan voor grof taalgebruik maar zegt daarbij dat iedereen wel eens frustraties uit op emotionele wijze. De reactie van de SP noemt hij ‘uit zijn verband gerukte flauwekul’.

Kieskeurig

De woede van de PVV’er ontstond woensdagavond nadat een woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) had laten weten dat de groep illegalen in de hoofdstad de neus ophaalt voor het gratis onderdak dat hun door de gemeente is aangeboden.

Omdat de ruimte een voormalige gevangenis betreft, heeft het kieskeurige gezelschap liever dat de gemeente nog even verder zoekt naar een betere locatie.