politiek

Zes PvdA-Kamerleden tegen afspraak illegaliteit Regeerakkoord

12 mei 2013

Zes PvdA-Tweede Kamerleden zijn het oneens met de afspraak die de partij maakte met de VVD in het Regeerakkoord over het strafbaar stellen van illegaliteit. De zes Kamerleden blijken alleen akkoord te gaan met de strafbaarstelling als de motie van het Sander Terphuis volledig wordt uitgevoerd.

Dat blijkt zondag bij het begin van de ledenraad in Utrecht.

Verblijfsvergunning

In die motie staat dat vreemdelingen die niet kunnen terugkeren naar hun land snel een verblijfsvergunning moeten krijgen. Daarnaast staat erin dat personen in vreemdelingendetentie vrij moeten worden gelaten, als er geen zicht is op uitzetting.

De Tweede Kamerfractie vergaderde zondag voorafgaand aan de ledenraad. De Kamerleden die dwarsliggen zijn Arib, Hylkens, Kuzu, Ozturk, Mei Li Vos, en Ypma, meldt de NOS.

Het congres riep twee weken geleden op de strafbaarstelling van illegaliteit tegen te houden.

PvdA-partijleider Diederik Samsom is zondag vanaf 13.30 uur met leden in discussie gegaan over de strafbaarstelling van illegaliteit. Tijdens de extra ledenraad wil Samsom verantwoording afleggen over de gang van zaken bij het PvdA-congres eind april.

Onrust

Tijdens dat congres schaarde een meerderheid zich achter het voorstel van Sander Terphuis, een voormalige Iraanse vluchteling, om illegaliteit niet strafbaar te stellen.

Samsom legde die oproep naast zich neer, omdat hij niet wilde terugkomen op afspraken met de VVD die zijn vastgelegd in het regeerakkoord.

Sindsdien is het onrustig binnen de PvdA en legde Samsom al in Eindhoven, Groningen en Den Haag uit waarom hij vindt dat hij de wens van het congres niet kan uitvoeren. Inmiddels ligt er een ander voorstel van Terphuis waardoor de Tweede Kamerfractie aan de slag moet voor een humaner asielbeleid waarin de menselijke maat terugkomt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.