Teeven weet niets van aanpassing wetsvoorstel illegaliteit

15 mei 2013Leestijd: 1 minuut

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft nog niets gehoord over een eventuele aanpassing van het wetsvoorstel voor de strafbaarstelling van illegaliteit. ‘Ik heb nog geen belletje gehad’.

Dat zei Teeven woensdagavond bij Pauw en Witteman.

‘Ik heb kennis genomen van het feit dat de PvdA wijzigingen wil aanbrengen in het wetsvoorstel, maar ik heb daar nog niets over gehoord. Tot die tijd voer ik het Regeerakkoord uit,’ zei Teeven.

Openbreken Regeerakkoord

Tegenover hem aan tafel zat PvdA-staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma. Zij pleitte begin deze maand nog voor het openbreken van het Regeerakkoord. ‘Of je laat het congres vallen, of je laat het kabinet vallen,’ zei de PvdA-politicus.

Na intern overleg bij de PvdA werd besloten om niet meer in te zetten op het schrappen van het wetsvoorstel, zoals initiator Sander Terphuis graag zou willen, maar op het ‘humaner maken’ van het Nederlandse asielbeleid.

Strijd

Maar de punten die door de PvdA-ledenraad werden opgesteld, zijn in strijd met het Regeerakkoord. ‘Het is aan beiden regeringsfracties om daar dingen over af te spreken, ik hoor het wel,’ zei Teeven.

Hoewel het grootste deel van Nederland strafbaarstelling illegaal verblijf wel ziet zitten en de onrust binnen de PvdA leek te zijn geklaard, gooide Terphuis deze week weer roet in het eten. ‘Die illegalenwet komt er niet,’ riep de rebellerende PvdA’er stuurs.