politiek

PvdA’er Terphuis op ramkoers: ‘Illegalenwet komt er niet’

13 mei 2013

Een dag nadat de ledenraad van de PvdA een motie aannam die vrij baan geeft aan de strafbaarstelling van illegaliteit, gooit PvdA-lid Sander Terphuis de kont alweer tegen de krib. De Iraanse vluchteling zegt er alles aan te doen om de illegaliteitswet alsnog te dwarsbomen.

Die wet komt er niet,’ zei Terphuis maandag stellig bij het EO-programma Dit is de Dag.

Volgens de aanjager van het verzet tegen de strafbaarstelling van illegaliteit zal de PvdA nooit meewerken aan de wet.

Verzet

De uitspraken zijn opvallend, omdat de PvdA’er vorige week bij Pauw en Witteman nog toegaf dat hij zijn verzet zou staken en met een nieuwe motie zou instemmen waarin de strafbaarstelling niet meer zou worden opgenomen.

Zondag bij de ledenraad van de PvdA werd een motie aangenomen die zich richt op een ‘humaner asielbeleid’ maar waarin met geen woord wordt gerept over een verandering van de gekozen koers ten opzichte van aanpassing van de Vreemdelingenwet.

Vergeefse moeite

Fractieleider Diederik Samsom houdt voet bij stuk en zegt dat het kabinetsplan hoe dan ook doorgaat. Even leek hij ‘het probleem Terphuis’ te hebben getackeld, maar die inspanning lijkt vergeefs te zijn geweest. De PvdA’er dreigt zelfs de koning aan te schrijven om het kabinet op andere gedachten te brengen. ‘Koning Willem-Alexander heeft tijdens zijn inhuldiging gezegd dat hij wil opkomen voor de rechten van alle ingezetenen van Nederland. Daar horen illegalen ook bij,’ zegt de rebellerende Terphuis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.