politiek

Timmermans onder vuur vanwege EU-steun Egypte

15 januari 2013Leestijd: 2 minuten

Een groot deel van de Tweede Kamer is boos over de 5 miljard euro die de Europese Unie overmaakt naar Egypte. Een meerderheid van de Kamer nam geen genoegen met de uitleg van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Volgens Timmermans gaat het om een oude toezegging aan Egypte en wordt het geld alleen verstrekt als het land zich aan de eisen houdt die de EU stelt aan democratie en mensenrechten.

Maar de PVV, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en zelfs de Kamerfractie van regeringspartij VVD neemt geen genoegen met de bedarende woorden van de minister.

Naïef

PVV-Kamerlid Joram van Klaveren noemt Timmermans ‘naïef’ door in te stemmen met steun aan een land dat geleid wordt door een ‘virulente antisemiet die de sharia wil invoeren en vrouwen en christenen wil onderdrukken’.

De christelijke partijen zeiden ‘verbijsterd’ te zijn en noemde het besluit van Brussel ‘absurd’.

Te hoog

VVD-woordvoerder Europese Zaken Mark Verheijen vindt de 5 miljard een veel te hoog bedrag.

De VVD eist van Timmermans dat de EU geen geld leent zolang Egypte niet een nieuwe geloofswet intrekt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.