politiek

Na corruptie- nu declaratieaffaire rond VVD’er Verheijen

11 februari 2015Leestijd: 2 minuten

De dagen van Mark Verheijen als Tweede Kamerlid voor de VVD lijken geteld. Na de eerdere corruptieaffaire rond de Limburgse projectontwikkelaar Piet van Pol, blijkt het Kamerlid nu ook met declaraties te hebben gerommeld.

NRC Handelsblad heeft de declaraties van Verheijen in zijn tijd als gedeputeerde van de provincie Limburg eens tegen het licht gehouden. En daaruit blijkt dat het huidige Kamerlid voor duizenden euro’s in eigen voordeel heeft gesjoemeld. Zo maakte hij gratis ritjes in de dienstauto, bijvoorbeeld naar de voetbalwedstrijd PSV-VVV, maar declareerde hij die kilometers ook nog eens extra als onkosten.

Sjoemelen

Precies hetzelfde sjoemelgedrag zorgde er eerder voor dat de PvdA-staatssecretaris Co Verdaas het veld moest ruimen. De kans lijkt daarom klein dat de VVD Verheijen als Kamerlid laat zitten. Het is niet de eerste keer dat de Limburger in opspraak raakt.

Uit onderzoek van Elsevier bleek eerder dat Verheijen zich door projectontwikkelaar Van Pol heeft laten betalen voor twee politieke campagnes. Eenmaal als wethouder gaf Verheijen de projectontwikkelaar diverse voordeeltjes.

Dit is dodelijk

Verheijen wilde destijds niet reageren en zijn partij bleef ontkennen dat Verheijen de regels zou hebben overtreden. Dat gaat de VVD nu niet meer lukken.

‘Dit is dodelijk voor Verheijen,’ zegt politiek Elsevier-redacteur Eric Vrijsen over de telefoon vanaf zijn vakantieadres. ‘Ik moet voorzichtig zijn, omdat ik niet de exacte feiten ken, maar ik kan me niet voorstellen dat Verheijen nu nog kan aanblijven.’

De reactie van Verheijen: ‘Ik ben oprecht van mening dat ik het zo goed als mogelijk heb geprobeerd te scheiden. Maar ik ben een politicus, geen heilige. Ik ben niet feilloos.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.