‘Kou is uit de lucht’ met Turkije, en ‘geen excuses nodig’

28 november 2014Leestijd: 2 minuten

Voor wie nog twijfelde over de band tussen Nederland en Turkije, heeft minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken nog even benadrukt dat alles goed is. De kou in de ruzie is in feite uit de lucht.

Koenders zei dat vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. ‘Ik heb de positie van de Nederlandse regering overgebracht dat wij geen inmenging willen in het democratisch integratiedebat in Nederland.’

Website

Koenders liet woensdagavond na een gesprek met zijn Turkse ambtgenoot al weten dat Turkije niet boos is, maar bezorgd over de behandeling van Turken in Nederland. Op een verklaring op de website van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gesproken over ‘racistische aanvallen’.

Een woordvoerder van het ministerie in Ankara liet donderdag weten dat Turkije geen woorden terugneemt. ‘Het blijft zoals het is. We hebben gezegd wat we geloven. Het is heel duidelijk en ik geloof dat het is begrepen.’ Die woorden komen niet echt overeen met de boodschap van Koenders.

Volgens Koenders heeft zijn Turkse collega gezegd dat er geen sprake is van ‘kritiek op de Nederlandse samenleving en politiek’. Diverse partijen in de Tweede Kamer namen ook geen genoegen met de woorden van Koenders en willen dat de verklaring van de website wordt afgehaald. Dat heeft Koenders niet aan zijn collega gevraagd.

Excuses

Premier Mark Rutte (VVD) is tevreden met de woorden van de Turken. Excuses zijn volgens hem niet nodig, omdat Turkije heeft gezegd dat de verklaring over racisme in Nederland niet bedoeld was voor de Nederlandse overheid.

Koenders en minister van Integratie Lodewijk Asscher (PvdA) zullen de kwestie nog wel bespreken met hun Turkse collega’s.

De Turkse ambassade benadrukte ook dat de kandidaat-lidstaat van de Europese Unie Nederland niet beschuldigt van racisme. Wel spreekt Turkije zich uit tegen het negatieve imago van Turkije dat in Nederland is gecreëerd.

Bijvoorbeeld door uitspraken als de ‘lange arm van Ankara’. Turkije beschouwt Nederland als een van de naaste bondgenoten, zegt een woordvoerder van de ambassade.