Wijnliefhebbers zijn bekend met het Franse begrip ‘terroir’: de invloed van grond, ligging en klimaat op de druif. Kenners beweren zelfs het verschil te proeven tussen wijn van de noordelijke helling of die van het zuiden op dezelfde wijngaard. Minder bekend is dat het terroir óók een rol speelt in de smaakontwikkeling van appels.
De smaak, knapperigheid en sappigheid van de Pink Lady® is direct gelinkt aan de groei van de appelboom. Telers onderscheiden daarom twee basisvoorwaarden voor een harmonieuze rijping van hun appels. Dat zijn de voedingskwaliteiten van de grond en een optimaal aantal zonuren. De gebieden waar de appels worden geteeld, zijn dan ook heel bewust gekozen: het zuidoosten, zuidwesten en de Loire-vallei in Frankrijk, Catalonië en de Costa Brava in Spanje, en Emilia-Romagna en Zuid-Tirol in Italië.');
Proef de tonen van honing, vanille, specerijen en rozen
Deze regio’s bieden de Pink Lady®-telers een rijke en gezonde grond. Dankzij de uitmuntende omstandigheden is de appelboom zelfs de meest gekweekte boom in Frankrijk. De telers houden het minerale evenwicht in hun boomgaarden in stand door de grond met sondes te volgen. Zo kunnen ze irrigeren en erosie op lange termijn voorkomen, zonder één druppel te verspillen. De hoeveelheid bemesting wordt ook beperkt.
Onderhoud en bescherming
De Pink Lady®-boomgaarden zijn bescheiden in omvang en groeien maar heel langzaam. De telers beschouwen hun teelgebied als een kostbaar erfgoed. Daarom onderhouden en vernieuwen ze hun boomgaarden met regelmaat. Op deze manier kan Pink Lady® bijdragen aan de bescherming van de traditionele fruitteeltgebieden. De telers zijn dat zelfs contractueel verplicht.
De telers plaatsen bijvoorbeeld heggen rondom hun boomgaarden om de biodiversiteit in de omliggende natuur te bevorderen. In de boomgaard zelf zijn de bomen onderworpen aan een intensief onderhoudsregime. ’s Winters worden de takken gesnoeid, zodat later een goede verdeling van de vruchten mogelijk is. In de lente kiezen telers de bloemen uit die het beste van het zonlicht zullen profiteren. En in de zomer worden overtollige bladeren handmatig verwijderd, zodat de appels meer zonlicht kunnen opvangen. De oogst gebeurt eveneens met de hand.
Smaakrijkdom
Tijdens de oogst worden alleen de appels geplukt die rijp genoeg zijn. De overige appels blijven hangen tot ze voldoende gerijpt zijn. In totaal zijn er drie plukrondes, die drie tot vijf weken in beslag nemen.
Wie dan eindelijk een Pink Lady® in zijn hand heeft, proeft een uitgebreid smaak- en geurenpalet. Denk aan tonen van honing, vanille, specerijen en rozen. En dat allemaal dankzij het unieke appelterroir van Pink Lady® en aan de expertise van zijn telers.