Wat maakt een appel perfect? Het antwoord daarop is voor iedereen anders. Rond, groot, klein: smaken verschillen nu eenmaal. En daar komt bij dat zelfs een imperfecte appel nog van pas kan komen.
In 1973 kruiste de Australische onderzoeker John Cripps een Golden Delicious en een Lady Williams. Het resultaat was de Pink Lady®. Deze appel heeft een mooie ronding, een uitzonderlijk mooie schil en is buitengewoon rijk aan smaak. Zo proef je in een Pink Lady® onder meer honing, vanille, specerijen en rozen.');
Máánden rijpen
De smaak en kwaliteit van de Pink Lady® zijn te danken aan strenge criteria en een verantwoorde productie. Niet minder dan 2.800 fruittelerswerken dagelijks in Frankrijk, Spanje en Italië aan de productie van de appels. Het groeiproces van de Pink Lady® duurt het langst van alle appelvariëteiten. Het is de eerste boom die in het voorjaar in bloei staat en het is de laatste soort die in het najaar wordt geoogst. In totaal hangen de vruchten zo’n zeven maanden aan de boom. In die tijd verzorgen telers de appels met de hand.
Een appeltje voor de dorst
Een goedgekeurde Pink Lady® bevat 10 procent langzame suikers en heeft een hoger fructosegehalte dan gemiddeld. De energiewaarde bedraagt 54 Kcal voor 100 g. De appels bevatten 4 procent aan vitaminen en mineralen en zijn goed voor een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Daarnaast is pectine, één van de vezels van de appel, goed voor de darmflora. Met zo’n 80 procent aan water is een Pink Lady® een fijne dorstlesser. Traag kauwen zorgt er bovendien voor dat er spijsverteringssappen vrijkomen, wat de appel tot een uitstekende natuurlijke hongerstiller maakt.
Een Pink Lady® wordt pas geplukt als de vrucht voor meer dan vijftig procent gekleurd is. Daarnaast wordt de fysiologische rijping van de appels gecontroleerd door experts. Ze meten onder meer het suikergehalte van de vrucht. Er wordt ook gekeken of het zetmeel dat de boom produceert voldoende in suiker is omgezet.
Drie kansen
Appels die nog niet zijn volgroeid, blijven hangen tot een volgende plukbeurt. Ieder oogstseizoen bestaat uit drie tot vijf passages in de boomgaard. Het plukken gebeurt op traditionele wijze. Hierbij wordt de appel nauwkeurig met de handpalm naar boven toe gekanteld zodat die vanzelf loslaat zonder te beschadigen. De oogst van Pink Lady’s® is door deze zorgzaamheid zo’n 15 procent langzamer dan die van andere appelsoorten.
Na de oogst worden de appels naar sorteer- en pakstations gebracht. Scanners sorteren de vruchten aan de hand van strenge controle-eisen, die voor alle Pink Lady®-producenten gelden. Ook hier leidt de aandacht voor de kwaliteit van de vruchten ervoor dat het tempo van de Pink Lady®-sorteerlijnen ook 20 tot 30 procent lager ligt dan dat van andere variëteiten. Het onafhankelijke controle-instituut Bureau Veritas neemt jaarlijks 1.500 steekproeven om te beoordelen of het suikergehalte, de stevigheid, de kleurintensiteit en het uiterlijk van de appels juist zijn.
Geen appel gaat verloren
Slechts 65 tot 75 procent van de appels die door telers van Pink Lady® worden geoogst, komen ook onder dat label in de supermarkt terecht. De overige appels worden op een andere manier benut. Kleine appels krijgen bijvoorbeeld het label PinKids® en zijn door hun handige formaat speciaal bestemd voor kinderen.
Andere appels worden gebruikt in de levensmiddelenindustrie of voor het maken van sap of compote. De vruchten die écht niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie worden gebruikt voor diervoeding, compost en bodembemesting. Kortom, perfect of minder perfect, geen enkele appel wordt verspild.