Hoe broos is Biden? Dat zullen we niet snel weten

24 februari 2023Leestijd: 3 minuten
Ukraine President Volodymyr Zelenskyy Meeting with the President of the United States in Kyiv

Voorlopig houdt Joe Biden zijn zware baan vol. Zijn arts looft zijn gezondheid. Toch oogt de vaak struikelende en hakkelende Amerikaanse president niet altijd even vitaal. Dat de medische informatie over presidenten vaak in nevelen is gehuld, zit diep verankerd in de Amerikaanse politiek, schrijft Victor Pak.

Met vliegtuigtrappen wordt Joe Biden geen vrienden meer. Na zijn bezoek aan Polen struikelde hij opnieuw, bij het instappen in het presidentiële toestel Air Force One. Dat bevestigde het beeld van een oude, broze president.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks blogt hij op
zaterdag over wat er speelt in
de Amerikaanse politiek.

Het imago van een goede gezondheid is voor Amerikaanse presidenten van groot belang. Het is dan ook niet zonder reden dat Franklin D. Roosevelt (1882-1945) op tal van manieren zijn ziekte voor het publiek verborgen hield. Door polio was de president invalide. De Secret Service, belast met het bewaken van de president, moest verhinderen dat journalisten foto’s van hem maakten  in zijn rolstoel.

Naast jonge Zelensky
oogt Biden fragiel

Roosevelts voorganger Grover Cleveland (1837-1908) was al even huiverig om er zwak uit te zien. Hij had een tumor in zijn keel. Tijdens een visvakantie werd die operationeel verwijderd aan boord van een jacht. De president was vooral opgelucht dat zijn snor geen schade had opgelopen: anders had de burger kunnen zien dat er iets met de president aan de hand was.

Tegenwoordig is zulke geheimhouding niet meer vol te houden. Elke stap van een president wordt geanalyseerd. Zo ook bij Biden. Wie de president ziet lopen, ziet een oude man. Zeker op bezoek in Kiev oogde Biden fragiel naast de jeugdige Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Vermoeiend reisschema houdt Biden gewoon vol

Toch wist de tachtigjarige president zich de afgelopen week door een uitputtend schema heen te slaan. Zaterdagavond dineerde hij nog met zijn vrouw Jill, om daarna in het holst van de nacht naar Polen te vliegen. Vervolgens wachtten de auto en de trein om in Kiev te komen. Na een bliksembezoek van bijna zes uur volgde eenzelfde reis terug naar Polen, naar de hoofdstad Warschau.

Volgens journalisten die meereisden in de trein, sliep de president nauwelijks. Hij overlegde veel en sprak met medewerkers over zijn band met Kiev, de stad die hij voor de zesde keer bezocht. ‘Elk bezoek wordt belangrijker,’ grapte Biden.

Lijfarts houdt presidentiële gezondheid in de gaten

Op 16 februari ging de president langs voor een medische controle bij zijn lijfarts Kevin O’Connor. Volgens O’Connor is met Bidens uithoudingsvermogen en gezondheid weinig mis. De president zou sterk en gezond zijn, en zijn brein zou goed werken. Hoewel hij af en toe last heeft van maagzuur en door artritis een stram loopje heeft, is Biden ‘fit genoeg om zijn werk uit te voeren’. Hij doet vijf keer per week aan fitness.

Dit is al veel meer openheid dan bij Cleveland en Roosevelt. Toch blijft de informatie voor het publiek beperkt. Zeker in noodgevallen. Zoals in 2020, toen Bidens voorganger Donald Trump was besmet met corona en het zuurstofgehalte in zijn bloed tot tweemaal toe zorgwekkend daalde. Toch hield zijn medische staf vol dat er weinig aan de hand was en de president snel zou herstellen.

Pas veel later werd duidelijk hoe ziek Trump was. Opnieuw bleek: een verzwakte president blijft liever uit het zicht.