Biden brengt uniek bezoek aan Kiev, steunt Oekraïne ‘zolang het nodig is’

20 februari 2023Leestijd: 2 minuten
President Joe Biden en president Volodymyr Zelensky. Foto: ANP

Slechts zes uur lang was Joe Biden in Kiev. Toch was zijn bliksembezoek aan de Oekraïense hoofdstad historisch. De Amerikaanse president onderstreepte Oekraïne te blijven steunen ‘zolang het nodig is’.

In Kiev sprak Biden maandag 20 februari de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, ministers uit Zelensky’s kabinet en Amerikaans ambassadepersoneel. Met Zelensky sprak Biden over de verwachte ontwikkelingen op het slagveld en toekomstige vredesonderhandelingen.

Biden, met stropdas in de blauw-gele kleuren van Oekraïne, onthulde in Kiev een nieuw steunpakket van bijna een half miljard euro. De twee presidenten bezochten er ook het herdenkingsmonument voor omgekomen militairen.

Amerikanen gaven tientallen miljarden euro’s aan steun

‘Wij bevestigen onze onwrikbare en niet-aflatende inzet voor de democratie, de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne,’ zei Biden over het bezoek. Daarvoor trekken de Amerikanen flink de portemonnee, meer dan welk land ook ter wereld.

In november 2022 had Amerika al 50 miljard dollar aan Oekraïne uitgegeven. Die steun bestaat uit militaire middelen als munitie, wapens en gevechtsvoertuigen, maar ook uit financiële en humanitaire hulp. Inmiddels heeft het Congres nog eens tientallen miljarden dollars hiervoor gereserveerd.

Biden reisde heimelijk per trein naar Kiev

De Amerikaanse president bezoekt Europa om de Russische invasie in Oekraïne te memoreren. Op vrijdag 24 februari duurt de oorlog precies één jaar. Dinsdag 21 februari geeft Biden in Polen een toespraak daarover.

In de nacht van zondag op maandag was Biden vanuit Polen per trein naar Kiev gereisd. Het bezoek was een goed bewaard geheim. Het Witte Huis ontkende vorige week nog dat Biden naar Oekraïne zou gaan.

Het was een gewaagd en uniek bezoek. Tijdens zijn verblijf in Kiev ging het luchtalarm af, wegens dreiging van Russische raketaanvallen. Amerikaanse presidenten bezoeken nooit oorlogsgebieden waar het Amerikaanse leger zelf niet actief deelneemt aan de strijd.

Het laatste bezoek van een Amerikaanse president aan Oekraïne was in 2008. Toen bezocht George W. Bush de hoofdstad. President Zelensky noemde het bezoek van Biden ‘het belangrijkste bezoek in de geschiedenis van de Oekraïens-Amerikaanse relaties’.

Oekraïne wil meer geavanceerde westerse wapens

Sinds het Oekraïense tegenoffensief van afgelopen najaar verloopt het conflict redelijk statisch. Al maanden probeert Rusland de stad Bachmoet in de Donbas te veroveren. Inmiddels wordt in die stad zelf gevochten. De frontlinie in andere delen van Oekraïne is stabiel. Oekraïne zou zich voorbereiden op een grootschalig lenteoffensief. Daarvoor wil het zoveel mogelijk westers wapentuig ontvangen.

Onlangs beloofden NAVO-lidstaten als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten tientallen tanks te doneren aan Oekraïne. Het land vraagt inmiddels om gevechtstoestellen zoals F-16’s en langeafstandsraketten. Over de levering daarvan is ook tijdens Bidens bezoek nog geen besluit genomen.