President Biden, uw onderdanen gaan steeds eerder dood

10 september 2022Leestijd: 3 minuten
President Joe Biden op zijn fiets. Foto: ANP

Amerikanen leven steeds korter. Terwijl de zorgkosten stijgen, daalt de levensverwachting in de Verenigde Staten, ook na de coronapandemie. Een zorgelijke ontwikkeling die meer aandacht verdient, vooral van president Joe Biden, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Een historische daling, schreven veel Amerikaanse kranten over de nieuwe cijfers waaruit blijkt dat Amerikanen een korter leven wacht. De gemiddelde Amerikaan kon in 2019 nog rekenen op bijna 79 levensjaren. Twee jaar later is dat gedaald naar nipt 76 levensjaren. Het zorgelijke is dat de lagere levensverwachting niet alleen een gevolg is van de coronapandemie.

Veel meer Amerikanen dan Nederlanders stierven aan COVID

De impact van de pandemie dringt natuurlijk door in de cijfers. De Verenigde Staten worstelde meer dan andere westerse landen met het virus. In totaal zijn meer dan een miljoen Amerikanen gestorven aan COVID-19.

Per 100.000 inwoners stierven in de Verenigde Staten 318 mensen, terwijl het in Nederland om 135 sterfgevallen per 100.000 inwoners ging. Het percentage Amerikanen van 12 jaar en ouder met een booster staat op 50,1 procent. In Nederland heeft van alle 12-jarigen en ouder 59,1 procent een booster gehaald.

De polarisatie over het virus hielp de Amerikanen ook niet. Voor politiek gewin zaaiden Republikeinen twijfel over corona, terwijl Democraten tot op de dag van vandaag vasthouden aan mondkapjes voor jonge kinderen op scholen.

Opioïdencrisis en obesitas eisen duizenden slachtoffers per jaar

Naast de coronapandemie kampt de Amerikaanse samenleving met nog meer gezondheidsproblemen. Door opioïdengebruik kwamen in 2020 bijna 70.000 Amerikanen om het leven. De verslavende synthetische drugs, van oorsprong zware pijnstillers, zijn de belangrijkste veroorzakers van een overdosis.

De politiek is onmachtig in het bestrijden van de crisis. Barack Obama, Donald Trump en huidig president Joe Biden lanceerden ieder al hun eigen oplossingen, maar zonder veel succes. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat het dodental door verslavende pijnbestrijders als oxycodon en fentanyl blijft oplopen.

De drugscrisis hangt samen met een ander gezondheidsprobleem: obesitas, en de bijbehorende chronische gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten. De hang naar drugs en ongezond voedsel eist vooral slachtoffers onder arme en laagopgeleide Amerikanen. Meer dan één op de drie Amerikanen kampt met obesitas en ook die cijfers lopen op.

Amerikanen geven bakken geld uit aan gezondheidszorg

Het is niet een gebrek aan uitgaven dat zorgt voor de daling van de Amerikaanse levensverwachting. De zorgkosten lopen al jaren fors op. In 2020 gaven Amerikanen omgerekend ruim 4.000 miljard euro uit aan de zorg. Per hoofd van de bevolking is dat ruim 10.000 euro.

Gezien de lage levensverwachting krijgen zij daar maar weinig voor terug. In veel westerse landen, waaronder Nederland, wordt bijna de helft minder per hoofd van de bevolking uitgegeven, maar is de gemiddelde levensverwachting enkele jaren hoger.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Tijd voor president Joe Biden om het voortouw te nemen in het bestrijden van de gezondheidscrisis die zijn land teistert. De slanke Biden is met zijn 79 jaar ouder dan de levensverwachting van de gemiddelde Amerikaan. Hij doet aan fitness en stapt graag op de fiets. Dat gaat niet altijd even goed, zo viel hij er laatst klungelig van af, maar het is een voorbeeld voor veel van zijn landgenoten die dringend toe zijn aan een gezonde levensstijl.