Goed nieuws: geen alcohol meer te koop in het ziekenhuis

06 augustus 2022Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

In het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is sinds deze zomer geen alcohol meer te koop. Hulde voor deze beslissing en hopelijk zullen meer ziekenhuizen dit goede voorbeeld volgen, schrijft Marieke ten Katen.

‘Geen alcohol meer te koop!’ Het is de duidelijk enthousiaste eerste zin van een bericht van Peter van der Meer, bestuursvoorzitter van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, op LinkedIn afgelopen week. Al langer wordt in het ziekenhuis geen alcohol meer geschonken aan opgenomen patiënten, maar bij de supermarkt AH To Go in het gebouw was nog wel een kleine selectie bieren en wijnen in het assortiment opgenomen.

De winkel is met die verkoop deze zomer gestopt en gaf ‘daarmee gehoor aan een wens van het ziekenhuis’, schrijft Van der Meer. Een logische wens. Alcohol is weliswaar zeer makkelijk verkrijgbaar, maar het is ook schadelijk voor de gezondheid en de maatschappelijke gevolgen van het gebruik ervan zijn enorm. Alcoholgebruik kost de samenleving op jaarbasis tussen 2,3 en 4,2 miljard euro netto – dus de baten, zoals accijnsinkomsten, zijn al van dit bedrag afgetrokken – onder meer door gemaakte zorgkosten, verkeersongevallen, inzet van politie en lagere arbeidsproductiviteit. Een sociaal geaccepteerde harddrug wordt alcohol ook wel genoemd.

Begrijpelijk dat artsen alcoholverkoop moeilijk konden verkroppen

Lees ook deze column van Marieke ten Katen: Een sociaal geaccepteerde harddrug

Dat de artsen die in hun dagelijks werk geregeld de nadelige gevolgen van alcohol tegenkomen en die vervolgens proberen te behandelen het maar moeilijk konden verkroppen dat in de supermarkt van het ziekenhuis wijn en bier te koop waren, is dan ook goed te begrijpen.

‘Betutteling’ wordt al gauw geroepen als de verkoop van alcohol of andere schadelijke middelen zoals tabak wordt ingeperkt. Onzin. Bij dergelijke voor de gezondheid schadelijke en bovendien verslavende middelen is het logisch dat er bepaalde restricties gelden om al te veel problematisch gebruik te voorkomen.

Bovendien, het staat een ziekenhuis vrij om zoiets schadelijks als alcohol buiten de deur te houden en het is zelfs toe te juichen dat juist een ziekenhuis, de plek waar mensen komen om weer beter te worden, daarmee ook een duidelijke boodschap aan patiënten en bezoekers wil afgeven.

Hulde ook aan Albert Heijn, dat besloot aan de wens gehoor te geven. Hopelijk zullen andere ziekenhuizen dit goede voorbeeld volgen.