Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

De populariteit van de figuurlijk opgestoken middelvinger

02 augustus 2022Leestijd: 6 minuten

Hoe populair Nederland is bleek weer eens uit de jongste immigratiecijfers. In een half jaar per saldo 120.000 mensen erbij. Velen willen maar wat graag op deze postzegel wonen. Intussen is de onvrede in ditzelfde land groot. Het boerenprotest reikt verder dan alleen boeren. De figuurlijke opgestoken middelvinger naar Den Haag moet politici aan het denken zetten over hun methode van politiek bedrijven, schrijft Carla Joosten.

Er is minder steun voor het radicale activisme op de snelwegen, maar de steun voor het verzet tegen de stikstofplannen van het kabinet blijft onverminderd groot. De omgekeerde vlaggen hangen niet alleen op boerenerven, ze zijn in tal van regio’s te zien. Het meest in het Noorden en het Oosten. Daar zijn de boerenprotesten ook het radicaalst en zorgen ze zelfs voor levensgevaarlijke situaties.

De vindplaatsen van vlaggen en boerenzakdoeken zijn veelzeggend. Ze hangen niet in het elitaire Amsterdam-Zuid of Haagse Statenkwartier, maar op het platteland en in stadswijken waar het sociaal-economisch gezien minder gaat. Inwoners daar voelen zich verwant met de boeren en hun verzet tegen ‘Den Haag’.

Maatschappelijke onvrede is niets nieuws. Het debat erover woedt al sinds 2001. Politieke partijen en media kwamen er door de Fortuyn-revolte achter dat ze die onvrede hadden gemist. Na die opstand van burgers tegen de oude politiek kwamen de nazaten van Pim Fortuyn met 26 zetels de Tweede Kamer in. Later vonden ontevreden kiezers onderdak bij de PVV, Forum voor Democratie (FVD), of afsplitsers van die partij, en intussen ook bij de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas.

Dit electorale gegeven duidt erop dat de democratie blijkbaar werkt. Dat BBB volgens actualiteitenprogramma EenVandaag zelfs kiezers aantrekt die de laatste jaren niet meer gingen stemmen is geweldig toch? Desondanks stikt het van de rapporten met conclusies dat die parlementaire democratie niet voor iedereen even goed werkt.

Tekst gaat verder onder tweet

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een deel van Nederland dreigt ‘af te haken’ of is al afgehaakt

Een deel van Nederland dreigt ‘af te haken’ of is al afgehaakt, constateerde de Staatscommissie parlementair stelsel onder leiding van de onvermijdelijke VVD-politicus Johan Remkes in 2018. Die commissie scheidde een deftig rapport af met aanbevelingen om het kiesstelsel zo in te richten dat burgers zich beter vertegenwoordigd voelen.

In december vorig jaar verscheen een analyse van de toestand in het land getiteld Atlas van Afgehaakt Nederland van wetenschapper René Cuperus en electoraal geograaf Josse de Voogd. Zij tonen het onbehagen bijna op wijkniveau en signaleren een grote regionale ongelijkheid die zich uit in stemgedrag en dat is weer gerelateerd aan opleiding, gezondheidservaring, armoede enzovoort.

Bij de jongste Kamerverkiezingen klonk ‘proteststem’ feller in periferie

Bij de meest recente Tweede Kamerverkiezingen, op 17 maart 2021, klonk de ‘proteststem’ nog meer dan bij eerdere verkiezingen in de periferie van het land. Vooral de groei van die proteststem in het Noorden van Nederland viel Cuperus en De Voogd op. En laat dat Noorden, met het Oosten, nu ook het centrum van het radicale boerenprotest zijn.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.