Premium Lock Slap advies van de Raad van State over lachgasverbod

20 juli 2022Leestijd: 2 minuten
Aluminium patronen waarin lachgas heeft gezeten, liggen als zwerfafval op de grond; het duurt tientallen jaren voordat patronen zijn vergaan

De Raad van State adviseert het kabinet om vooralsnog geen algeheel verbod op lachgas in te voeren, omdat zo’n verbod te ingewikkeld en te ingrijpend zou zijn. Onbegrijpelijk, schrijft Marieke ten Katen. Lachgas is schadelijk, niet alleen voor de gebruikers zelf, maar ook voor de samenleving, en de almaar groeiende overlast door het gebruik ervan vraagt juist om inventief en daadkrachtig ingrijpen.

Lange tijd werd gedacht dat het ‘recreatief gebruik’ van lachgas (lees: het gebruik van lachgas als partydrug door het te inhaleren vanuit een ballon) onschadelijk en onschuldig was. Maar niets blijkt minder waar. Nu de partydrug steeds vaker en in steeds grotere hoeveelheden wordt gebruikt, worden de nadelige effecten duidelijk zichtbaar: hangplekken en straten vol lege lachgaspatronen, gebruikers die het lachgas inhaleren achter het stuur en zo voor onveilige verkeerssituaties zorgen en de flinke gezondheidsschade die artsen bij gebruikers signaleren.

Van onschuldig en onschadelijk kun je inmiddels toch moeilijk meer spreken. Ruim de helft van de gemeenten heeft daarom in enige vorm een lachgasverbod ingevoerd – van een verbod bij overlast tot een totaal verbod op gebruik binnen de gemeentegrenzen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw