Marieke ten Katen Premium Corner

Slap advies van de Raad van State over lachgasverbod

20 juli 2022Leestijd: 2 minuten

De Raad van State adviseert het kabinet om vooralsnog geen algeheel verbod op lachgas in te voeren, omdat zo’n verbod te ingewikkeld en te ingrijpend zou zijn. Onbegrijpelijk, schrijft Marieke ten Katen. Lachgas is schadelijk, niet alleen voor de gebruikers zelf, maar ook voor de samenleving, en de almaar groeiende overlast door het gebruik ervan vraagt juist om inventief en daadkrachtig ingrijpen.

Lange tijd werd gedacht dat het ‘recreatief gebruik’ van lachgas (lees: het gebruik van lachgas als partydrug door het te inhaleren vanuit een ballon) onschadelijk en onschuldig was. Maar niets blijkt minder waar. Nu de partydrug steeds vaker en in steeds grotere hoeveelheden wordt gebruikt, worden de nadelige effecten duidelijk zichtbaar: hangplekken en straten vol lege lachgaspatronen, gebruikers die het lachgas inhaleren achter het stuur en zo voor onveilige verkeerssituaties zorgen en de flinke gezondheidsschade die artsen bij gebruikers signaleren.

Van onschuldig en onschadelijk kun je inmiddels toch moeilijk meer spreken. Ruim de helft van de gemeenten heeft daarom in enige vorm een lachgasverbod ingevoerd – van een verbod bij overlast tot een totaal verbod op gebruik binnen de gemeentegrenzen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.