Premium Lock Hoera: vrijhandelsverdrag met Canada. En nu met Amerika

11 juli 2022Leestijd: 3 minuten
PvdA-senator Ruud Koole (rechts) draaide en is nu vóór CETA. Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De Eerste Kamer zal akkoord gaan met ratificering van het vrijhandelsverdrag CETA tussen de Europese Unie en Canada. Een nieuwe draai van de PvdA maakt dat een meerderheid voor is. Dat is goed nieuws, schrijft Jelte Wiersma.

De PvdA was voor CETA, toen tegen en nu weer voor. De schijnbewegingen van de stuiptrekkende sociaal-democraten maakten het nog onzeker of het kabinet-Rutte IV CETA wel kon ratificeren. Die zekerheid is er nu. Dat is fijn.

CETA is een verdrag dat uiteindelijk nagenoeg alle handel tussen de Europese Unie en Canada vrijwaart van importtarieven en wederzijdse investeringen makkelijker maakt en beter beschermt tegen politieke en juridische willekeur. Dat is de juiste weg naar meer welvaart.

Vrijhandelsverdrag CETA op stoom

CETA is grotendeels al in werking en heeft geleid tot meer handel. De 27 EU-landen verkochten in 2019 – pre-corona – voor 45,9 miljard euro aan goederen aan Canada. De Europese Unie (EU) kocht voor 20,9 miljard euro aan goederen. Dat zakte door de corona-lockdowns, in maar is inmiddels weer op dat 2019-niveau. Voor diensten geldt dat de EU-landen voor 21,8 miljard euro verkochten en voor 13,8 miljard euro kochten. Dit zijn mooie en groeiende cijfers.

Liberaliseringen als vrijhandel zoals die sinds de jaren tachtig zijn doorgevoerd, hebben geleid tot geweldige welvaartsgroei. Zowel in geavanceerde landen als elders. Desondanks bestaat felle weerstand tegen vrijhandel en de verdragen die dat mogelijk maken. Alleen de rijken zouden profiteren, arbeids- en milieustandaarden zouden dalen, bedrijven zouden met oneerlijke concurrentie te maken krijgen en vrijhandelsverdragen zouden ondemocratisch zijn en bedrijven juridisch onschendbaar maken. Dit is grotendeels onzin.

JA21? Nee!

De in de Eerste Kamer grote fractie van JA21 is bijvoorbeeld tegen CETA, omdat het de Nederlandse wetten waaronder de Grondwet zou ondermijnen, aldus voorvrouw Annabel Nanninga. Dat is een eigenaardig argument. Nederlandse wetten zijn al ondergeschikt aan EU-wetten, aan de Nederlandse Grondwet mag geen rechter toetsen en is dus irrelevant en in die Grondwet staat juist dat internationale verdragen boven nationale gaan. Dat kan ook niet anders, anders valt geen internationaal verdrag meer te sluiten.

Tekst gaat hieronder verder

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.