Marijn Jongsma Premium Corner

Handelsakkoord CETA is goed voor Nederland

12 februari 2020Leestijd: 2 minuten

Een bonte coalitie van politieke partijen kan de Nederlandse parlementaire goedkeuring van het Europese vrijhandelsverdrag met Canada tegenhouden. De angstbeelden die de tegenstanders oproepen, zijn uiteindelijk schadelijk voor de Nederlandse economie, schrijft Marijn Jongsma.

Het CETA-verdrag is al in werking, in afwachting van definitieve goedkeuring door de nationale parlementen. Uitgerekend Nederland, handelsland bij uitstek, dreigt nu roet in het eten te gooien. D66-minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) waarschuwt voor de bredere consequenties: een streep door CETA kan ook de onderhandelingen over een handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk frustreren.

Het verzet tegen CETA bestaat uit zowel linkse als rechtse partijen: Groenlinks, PVV, SP, DENK, Partij voor de Dieren, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie. De PvdA is inmiddels ook tegen, al was het Kamerlid Lilianne Ploumen die in 2016 als voorganger van Kaag het verdrag met Canada nog met verve aanprees. Binnen de regeringscoalitie heeft de ChristenUnie grote twijfels. Buiten de Tweede Kamer zijn milieuorganisaties, vakbonden en boeren het eens in hun verzet tegen CETA.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.