Premium Lock Handelsakkoord CETA is goed voor Nederland

12 februari 2020Leestijd: 2 minuten
Trudeau en Rutte bij een NAVO-bijeenkomst op 3 december 2019 - AFP

Een bonte coalitie van politieke partijen kan de Nederlandse parlementaire goedkeuring van het Europese vrijhandelsverdrag met Canada tegenhouden. De angstbeelden die de tegenstanders oproepen, zijn uiteindelijk schadelijk voor de Nederlandse economie, schrijft Marijn Jongsma.

Het CETA-verdrag is al in werking, in afwachting van definitieve goedkeuring door de nationale parlementen. Uitgerekend Nederland, handelsland bij uitstek, dreigt nu roet in het eten te gooien. D66-minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) waarschuwt voor de bredere consequenties: een streep door CETA kan ook de onderhandelingen over een handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk frustreren.

Het verzet tegen CETA bestaat uit zowel linkse als rechtse partijen: Groenlinks, PVV, SP, DENK, Partij voor de Dieren, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie. De PvdA is inmiddels ook tegen, al was het Kamerlid Lilianne Ploumen die in 2016 als voorganger van Kaag het verdrag met Canada nog met verve aanprees. Binnen de regeringscoalitie heeft de ChristenUnie grote twijfels. Buiten de Tweede Kamer zijn milieuorganisaties, vakbonden en boeren het eens in hun verzet tegen CETA.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw