Marieke ten Katen Premium Corner

Wat een stuitend amateurisme van de KNVB

10 mei 2022Leestijd: 3 minuten

Een gek ‘statement’ en een onnodige publieke sneer naar een scheidsrechter. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond heeft zich de afgelopen week weer eens niet van zijn beste kant laten zien, schrijft Marieke ten Katen.

Het is nog niet echt een gelukkig huwelijk tussen de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) en de wat lastiger situaties. Keer op keer maakt de voetbalbond een flinke uitglijder. Zoals aan het begin van de coronacrisis toen er door overheidsmaatregelen geen voetbalwedstrijden meer konden worden gespeeld en er door onnavolgbare besluiten van de voetbalbond een rommelig eind kwam aan het seizoen 2019-2020 van de Eredivisie.

KNVB maakte van lastige situatie een complete chaos, schreef Joppe Gloerich twee jaar geleden

Ook afgelopen week liet de KNVB zich tot twee keer toe weer niet van zijn beste kant zien. Allereerst was er op vrijdag 6 mei het ‘statement’ over de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlandse vrouwenteam.

Het bestuur van de KNVB had enkele dagen na de inval van Rusland in Oekraïne besloten dat er tot nader order geen wedstrijden meer zouden worden gespeeld tegen de nationale elftallen van Rusland en Wit-Rusland, vanwege ‘de ernst en omvang van de aanhoudende agressie van Rusland en het daaraan meewerken door Belarus’. Maar daarop kwam de bond vrijdag deels terug.

Boycot ‘bemoeilijkt’ de WK-kwalificatie

Niet zozeer omdat de voetbalbond van inzicht is veranderd, maar omdat de boycot uiteindelijk toch niet zo handig bleek uit te komen. De KNVB ging namelijk verder dan de Europese voetbalbond UEFA en andere landen, die zich beperkten tot een boycot van Rusland. Doordat de ‘OranjeLeeuwinnen’ als gevolg daarvan in de WK-kwalificatie niet tegen Wit-Rusland speelden en de directe concurrenten wel, ‘bemoeilijkt dit voor alleen Nederland de kwalificatie voor het WK in 2023’, aldus de KNVB in een verklaring.

Overigens denkt de KNVB met de tijdelijke, ruimere boycot wel degelijk ‘een signaal’ te hebben afgegeven. Want de wedstrijd, die eerst op 12 april gepland stond, ‘moest hierdoor worden uitgesteld’. Dat zal ze leren in Wit-Rusland. Bovendien eist de KNVB dat de wedstrijd, die nu gepland staat voor 28 juni, ‘achter gesloten deuren en zonder volksliederen’ plaatsvindt, omdat ‘het regime’ in Wit-Rusland ‘zich niet mag verheugen op internationale sportwedstrijden’.

Al met al een behoorlijk amateuristische draai. Een boycot is leuk, maar je moet er zelf vooral niet al te veel last van krijgen, lijkt de gedachte bij de KNVB.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.