Bram Hahn Premium Corner

Warmtepomp stimuleren is goed, verplichten niet

18 mei 2022Leestijd: 4 minuten

Het is op zich te prijzen dat Hugo de Jonge de zuinige hybride warmtepomp wil stimuleren. Maar de dwang die erachter zit, in combinatie met de innige band tussen overheid en installatiebranche, deugt niet, schrijft Bram Hahn.

Er valt op het eerste gezicht geen speld tussen te krijgen: als gevolg van de oorlog in Oekraïne is de wens om zo snel mogelijk veel minder aardgas te gaan gebruiken alleen maar urgenter geworden. Verwarming met behulp van (hybride) warmtepompen dringt het gasverbruik voor dat doel met 50 procent (hybride) tot 100 procent (volledige warmtepomp) terug.

Al lang vóór Vladimir Poetin zijn troepen op Oekraïne afstuurde, had het kabinet de doelstelling om veel minder aardgas te gebruiken. Enerzijds omdat de aardgasopbrengsten uit de Groningse gasvelden drastisch moesten worden teruggeschroefd. Anderzijds omdat gas een fossiele brandstof is die omwille van het klimaat beter in de bodem kan blijven (al schakelen andere landen juist over van veel viezere energiebronnen op aardgas).

Van het gas af verdwijnt naar achtergrond

In die zin is het plan van minister Hugo de Jonge (CDA) om per 2026 alle cv-installaties die aan vervanging toe zijn verplicht minimaal uit te rusten met een hybride warmtepomp helder en logisch. Opmerkelijk is wel dat het kabinet daarmee dus nadrukkelijk nog jaren een rol voor aardgas voor zich ziet. De ambitie om Nederland van het gas af te krijgen, wordt zo stilletjes (en terecht) ingeruild voor een realistischer route, waarin gas waar nodig wel degelijk nog toekomst heeft.

Het is bovendien best prijzenswaardig dat een minister ambitie toont en zich een helder doel stelt. De vraag is alleen waarom er dwang nodig is en wie er nu eigenlijk als eerste baat heeft bij het plan. Het antwoord op die laatste vraag laat zich eenvoudig raden.

Innige band tussen installatiebranche en Den Haag

De Jonge lanceerde de plannen terwijl elders in het land een grote vakbeurs voor de installatietechniek aan de gang was. De banden tussen de installatiebranche en politiek Den Haag zijn al jaren innig: de voorzitter van de zogeheten klimaattafels, VVD’er Ed Nijpels, was onder meer voorzitter van NLIngenieurs en InstallQ, juryvoorzitter van de VSK Awards (ook van de installatiebranche) en was sinds 2018 voorzitter van het Klimaatberaad, waarin tal van organisaties overlegden over het Nederlandse klimaatbeleid. Een andere invloedrijke bestuurder die de wegen in Den Haag op zijn duimpje kent, Doekle Terpstra, is sinds 2017 voorzitter van Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel.

Voor de producenten van (hybride) warmtepompen is het plan een geschenk uit de hemel. Een traditionele HR-ketel kost circa 1.500 euro inclusief installatie, een hybride warmtepomp, die een combinatie is van cv-ketel en pomp, tussen de 5.000 en 7.500 euro. Daar valt dus goed aan te verdienen voor de makers en installateurs.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.