Verduurzamen Premium Corner

Hybride warmtepomp via de baas: verduurzaming huis via fiscus en werkgever

26 januari 2022Leestijd: 4 minuten

De verduurzaming van ‘het huis’ komt maar moeizaam van de grond. Hulp van fiscus en werkgever moet het tij keren.

Zo’n 750.000 eigenaren hebben hun huis gefinancierd met een hypotheek van ABN AMRO. Ongeveer eenderde van deze huizen heeft energielabel D, of zelfs nog lager. De bank ziet het liefst dat die huizen de komende jaren van een label A of B zijn voorzien. Maar hoe krijg je huiseigenaren zover dat zij hun huis gaan verduurzamen om aan dat betere energielabel te komen? Verduurzamen kost immers veel geld.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Kleine stappen voor beste resultaat

‘Je kunt de grote Urgenda-stap nemen door huizen ineens van het gas te halen,’ zegt Richard Kooloos (48), directeur Duurzaam bankieren bij ABN AMRO. ‘Dat zou het mooiste zijn, maar als je veel mensen mee wilt krijgen, dan lukt dat enkel met kleinere tussenstappen.’ Zo’n 90 procent van de huizen wordt verwarmd met een gasgestookte cv-ketel. Veel betaalbare gasloze alternatieven voor de vertrouwde ketel zijn niet voorhanden. De hybride warmtepomp biedt uitkomst. ‘Die komt naast de cv-ketel te staan, en neemt het grootste deel van het jaar de verwarmingstaken over, door warmte uit de buitenlucht te halen,’ zegt Herbert Silderhuis (68), oprichter van Haasheat.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.