Minister De Jonge wil huren private sector maximeren. Onverstandig

25 mei 2022Leestijd: 1 minuut
Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge (CDA). Foto: Lex van Lieshout/ANP

Met het plan ‘Betaalbaar wonen’ wil minister De Jonge de huurprijzen drukken. Een bureaucratisch drama tekent zich af, schrijft Jelte Wiersma.

Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge (CDA) wil de huren in de vrije sector verlagen en huurverhogingen beperken. Met het plan ‘Betaalbaar wonen’ probeert hij huren voor middeninkomens zo te drukken, dat die niet een te groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan wonen.

De minister jaagt kapitaal uit de vastgoedmarkt

Lees de jaarlijkse vergelijking van EW en het Kadaster van de vierkantemeterprijzen: Huizenprijzen nergens onder 1.000 euro per vierkante meter

De Jonge wil dat zo’n 90 procent van de huurwoningen een puntensysteem krijgt zoals dat nu al geldt voor de sociale huursector. Daarbij bepalen niet verhuurder en huurder in overleg de prijs, maar op basis van ingewikkelde berekeningen wordt aan elke woning een vaste prijs toegekend. Gemeenten moeten dit uitvoeren. Een bureaucratisch drama tekent zich af.

Nederland telt zo’n miljoen huizen die privaat eigendom zijn en worden verhuurd. Dit aantal groeit. Gaat De Jonges plan door, dan jaagt hij kapitaal uit de vastgoedmarkt en wordt er minder gebouwd. Zorgt De Jonge dat er meer kan worden gebouwd, dan zakt de huurprijs vanzelf. ‘Betaalbaar wonen’ pest particulier geld uit de huurmarkt. Dan komen er nog minder huurhuizen bij.