Huizenprijzen nergens onder 1.000 euro per vierkante meter

05 mei 2022Leestijd: 2 minuten
Bentveld behoort tot de duurste wijken buiten Amsterdam. Foto: Peter Hilz

Voor het eerst is er geen Nederlandse wijk met een vierkantemeterprijs van 1.000 euro of minder. Huizen zijn het goedkoopst in Vrouwenparochie, Friesland: 1.310 euro per vierkante meter. De duurste plek, met gemiddeld 10.409 euro per vierkante meter, is Utrechtsebuurt Zuid in Amsterdam. Daarmee is de magische grens van 10.000 euro overschreden.

Dat blijkt uit de jaarlijkse vergelijking van EW en het Kadaster van de vierkantemeterprijzen in alle wijken van Nederland en in de buurten van de grote steden. De resultaten van de analyse staan in EW van week 18 (verschijnt 7 mei). Vanaf donderdag 5 mei is alle informatie op wijk- en buurtniveau beschikbaar op de website van EW.

Er is onder meer gekeken naar prijsontwikkeling, ‘parelwijken’ – waar de prijzen naar verhouding laag zijn, maar wel snel stijgen – en naar verhuizingen vanuit West-Nederland naar gemeenten in andere provincies. De Veluwe blijkt in trek bij huizenkopers vanuit de Randstad.

Unieke informatie

Voor huizenkopers, -verkopers en -bezitters zijn lokale huizenprijzen het meest relevant. Daarom publiceert EW  sinds 2016 in samenwerking met het Kadaster informatie over de huizenmarkt op wijkniveau.

Luister ook de podcast over dit verhaal met Ruud Deijkers (tekst gaat hieronder verder):

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Voor een zo betrouwbaar mogelijke vergelijking gaat het om werkelijk betaalde prijzen voor bestaande huizen,  inclusief overbiedingen, in heel 2021. Het Kadaster houdt de transactieprijzen bij in de eigen registers: unieke informatie die bovendien nauwkeuriger is dan vaak gebruikte WOZ-waarden en vraagprijzen.

Het uitgangspunt is de prijs per vierkante meter woonoppervlak. Aanvullende informatie over onder meer het aantal nieuwe woningen per wijk en de gemiddelde tuingrootte is ook te vinden op de website van EW.  Tuinen worden niet meegeteld in de prijs. Zij kunnen een huis aantrekkelijker maken, net als winkels en scholen in de buurt, maar zijn niet allesbepalend voor de prijs. Dat is goed te zien in Amsterdam, waar de prijzen het hoogst zijn en de tuinen het kleinst.

Lees het volledige omslagverhaal hier

Prijzen per vierkante meter: Dit is uw huis waard