Mooie reclame voor de marathonsport

11 april 2022Leestijd: 3 minuten
Abdi Nageeye en Nienke Brinkman maken een ereronde na de finish tijdens de 41e editie van de NN Marathon Rotterdam. Foto: ANP

Het snelle parcours van de marathon van Rotterdam wil nog wel eens voor spektakel zorgen. Zoals gister, zondag 10 april, met twee nieuwe Nederlandse records en voor het eerst een Nederlandse winnaar. Een mooie reclame voor de sport, schrijft Marieke ten Katen.

Als we de beelden mogen geloven, was het voor veel lopers afzien tijdens de marathon van Rotterdam. ‘Niet leuk,’ was even het enige dat voormalig voetballer Arjen Robben direct na de finish wist uit te brengen tegenover RTV Rijnmond. ‘Ik heb het gehaald, daar is alles mee gezegd,’ voegde hij daar iets later nog aan toe. Achter hem in beeld komt menigeen met moeite over de finish.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Maar het evenement leverde voor de kijker vooral een mooi spektakel op met twee nieuwe Nederlandse records en voor het eerst een Nederlandse winnaar. ‘Abdi en Abdi’ hadden van tevoren al aangekondigd jacht te willen maken op records. De Nederlander Abdi Nageeye en de Belg Bashir Abdi, vrienden en trainingsmaatjes, trekken zich geregeld aan elkaar op tijdens trainingen en wedstrijden en dat stelt hen tot mooie dingen in staat. Zoals al bleek tijdens de Olympische Spelen, waar de ene (Abdi Nageeye) de andere (Bashir Abdi) aanspoorde aan te haken bij zijn versnelling. Het leverde hun respectievelijk zilver en brons op.

Ongekend spannende eindsprint

Ook nu weer liepen de twee Abdi’s een groot stuk van de 42 kilometer en 195 meter samen in de kopgroep en hielpen ze elkaar. Af en toe even een handgebaar, een korte woordenwisseling. Bashir Abdi had in de aanloop naar de marathon een blessure gehad en moest in de laatste kilometers uiteindelijk afhaken in de strijd om de overwinning. Maar hij deed dat pas nadat hij zijn maatje had geholpen aan een goede uitgangspositie voor de ongekend spannende eindsprint die daarop volgde.

Nageeye, geboren Somaliër, wist in de laatste meters voor de finish de Ethiopiër Leul Gebresilase voor te blijven, op krap een paslengte afstand. Hij werd zo de eerste Nederlander ooit die de marathon van Rotterdam won en met zijn eindtijd van 2.04.56 verbrak hij zijn eigen Nederlands record uit 2019.

Van relatief onbekend naar Nederlands recordhouder

Even zo mooi was de prestatie van Nienke Brinkman, een relatief onbekende in de loopwereld. De in Zwitserland woonachtige Brinkman (ze doet daar promotieonderzoek naar bevingen op Mars) doet pas een aantal jaar serieus aan hardlopen. Vorig jaar december verbaasde ze de loopwereld door de marathon van Valencia te lopen in 2.26.34, de derde tijd ooit van een Nederlandse vrouw.

En ook tijdens haar tweede officiële marathon zorgde ze voor een mooie verrassing: ze verbrak het Nederlandse record van Lornah Kiplagat uit 2003. Uitbundig juichend, maar ook wat onwennig om zich heen kijkend, kwam ze over de finish. Ze leek te denken: en nu? Komen er bloemen? Een medaille? Een knuffel van die vriendelijke mevrouw van de organisatie misschien? Wat doe je op zo’n moment eigenlijk, als kersvers Nederlands recordhouder?

Vooral ervan genieten, net als de kijkers.