Marieke ten Katen Premium Corner

Er bestaat geen geldboom, ook niet in de zorg

20 april 2022Leestijd: 2 minuten

Volgend jaar vervalt de eigen betaling voor de niet-invasieve prenatale test (NIPT). Een politieke afweging, overeengekomen in het coalitieakkoord, bedoeld om de zorg rondom de zwangerschap en geboorte te verbeteren. Prima, maar stop met het wekken van de indruk dat het ‘gratis’ wordt, schrijft Marieke ten Katen. Want dat is simpelweg niet zo.

Door de veelheid aan financiële tegemoetkomingen voor bedrijven en burgers lijkt het er af en toe op alsof in de achtertuin van de overheid een geldboom groeit waarvan we onbeperkt kunnen blijven plukken. Inmiddels bestaan er voor tientallen miljarden euro’s aan vergoedingen: van de tegemoetkoming voor de slachtoffers van de Toeslagenaffaire tot aan de compensaties voor de stijgende energierekening en voor spaarders die te veel belasting hebben betaald.

Los van de discussie over nut, noodzaak en ontwerp van de diverse regelingen is de vraag welk signaal er van sommige compensaties uitgaat. Je zou bijna vergeten dat de belasting betalende en consumerende burgers linksom of rechtsom uiteindelijk voor de kosten opdraaien. Ok, de verdeling van de lasten kan er wat anders van worden en dat kan zinvol zijn. Maar de kosten verdwijnen niet zomaar.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.