Premium Lock Er bestaat geen geldboom, ook niet in de zorg

20 april 2022Leestijd: 2 minuten
Zwangere dikke buik. Foto: ANP BART MAAT

Volgend jaar vervalt de eigen betaling voor de niet-invasieve prenatale test (NIPT). Een politieke afweging, overeengekomen in het coalitieakkoord, bedoeld om de zorg rondom de zwangerschap en geboorte te verbeteren. Prima, maar stop met het wekken van de indruk dat het ‘gratis’ wordt, schrijft Marieke ten Katen. Want dat is simpelweg niet zo.

Door de veelheid aan financiële tegemoetkomingen voor bedrijven en burgers lijkt het er af en toe op alsof in de achtertuin van de overheid een geldboom groeit waarvan we onbeperkt kunnen blijven plukken. Inmiddels bestaan er voor tientallen miljarden euro’s aan vergoedingen: van de tegemoetkoming voor de slachtoffers van de Toeslagenaffaire tot aan de compensaties voor de stijgende energierekening en voor spaarders die te veel belasting hebben betaald.

Los van de discussie over nut, noodzaak en ontwerp van de diverse regelingen is de vraag welk signaal er van sommige compensaties uitgaat. Je zou bijna vergeten dat de belasting betalende en consumerende burgers linksom of rechtsom uiteindelijk voor de kosten opdraaien. Ok, de verdeling van de lasten kan er wat anders van worden en dat kan zinvol zijn. Maar de kosten verdwijnen niet zomaar.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw