Premium Lock Westen moet de voorwaarden van oorlogszuchtig Rusland afwijzen

11 maart 2022Leestijd: 4 minuten
Vladimir Poetin in het Kremlin. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Het Kremlin stelde afgelopen week drie eisen voor het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Het Westen moet die eisen resoluut afwijzen, schrijft Afshin Ellian. Als de Russische voorwaarden toelaatbaar worden geacht, wordt oorlogszucht de norm en kan elk land met geweld zijn wil aan een ander land opleggen.

Sinds de Russische inval op 24 februari houdt Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, stand. Dat verwachtte het Kremlin niet. Maar de zuidoostelijke havenstad Marioepol is verwoest. Dit verwachtte het Kremlin wel. De onmenselijkheid van de Russische oorlog tegen Oekraïne kent geen genade. En het einde van deze oorlog is nog niet in zicht. Het Amerikaanse dagblad The Washington Post kopte donderdag 10 maart: ‘No off-ramps’: U.S. and European officials don’t see a clear endgame in Ukraine. De Russische Federatie stelt eindelijk formele voorwaarden voor het beëindigen van de oorlog:

  1. Oekraïne dient de Krim te erkennen.
  2. Oekraïne dient de twee zogenaamde republieken (Donetsk en Loehansk) te erkennen als zelfstandige landen.
  3. Demilitarisering van Oekraïne, waarbij de neutraliteit van Oekraïne in de Oekraïense Grondwet wordt opgenomen. De Russische president Vladimir Poetin vergat ‘denazificatie’ in zijn voorwaarden op te nemen.

Hitler stelde zulke voorwaarden aan landen die hij wilde verpletteren

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Adolf Hitler dicteerde in de twintigste eeuw zulke voorwaarden aan de landen die hij wilde verpletteren. Een agressor die dit soort voorwaarden stelt aan zijn slachtoffer, dat is in Europa na 1945 niet meer voorgekomen. Oekraïne zou akkoord kunnen gaan met neutraliteit, in de zin dat Oekraïne geen militairen uit andere landen op zijn grondgebied toestaat. Maar demilitarisering is voor de regering onbespreekbaar, net als de erkenning van twee door het Kremlin bedachte landen.

Het is natuurlijk aan het Oekraïense volk en het Oekraïense parlement om daarover te beslissen. Maar de fundamentele vraag is hoe de rest van de wereld, en vooral Europa, de Russische eisen zouden moeten beoordelen.

Russische eisen toelaatbaar? Dan zijn de Baltische staten de volgende

De indringende vraag is of Europese landen de Russische oorlogsvoering teneinde landsgrenzen en de Grondwet van een soevereine natie te wijzigen, willen of kunnen aanvaarden. Als Europa de Russische eisen toelaatbaar acht, is het voorstelbaar dat Rusland dezelfde eisen aan de Baltische staten gaat stellen. Al ruim tien jaar is het Kremlin bezig om sommige inwoners van die landen als Rus te erkennen en van een Russisch paspoort te voorzien. Zo voert Moskou in de voetsporen van de oprichters van het Derde Rijk een agressief minderhedenbeleid in naburige landen om die ooit te kunnen destabiliseren.

Lees ook het Verhaal van de Week: Poetins pad naar oorlog

Over een aantal jaren zou de GROe (militaire inlichtingendienst van Rusland) ook in de Baltische gebieden een klein rebellenleger kunnen optuigen, waarna het Russische leger deze landen kan aanvallen: een herhaling van het Oekraïne-scenario. Europese erkenning van de Moskouse eisen kan dus ooit tot een grote Europese oorlog leiden. Om die reden moeten de eisen van Moskou aan Oekraïne onacceptabel worden geacht. Daarmee stop je de militaire expansiedrift via oorlogvoering in andere Europese landen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw