Premium Lock Poetins pad naar oorlog

09 maart 2022Leestijd: 7 minuten
Amusement in de omgeving van Sint-Petersburg: gezinnen maken een ritje op een anFoto: AFP/ANP

Afkeer van het Westen is een eeuwenoud Russisch fenomeen. Het werd erger na de Koude Oorlog. Poetin profiteert. In Europa is met de oorlog in Oekraïne ‘Russenangst’ terug. Plus: de staat van het Russische leger.

Het is nu amper voorstelbaar, maar er was een tijd dat Vladimir Poetin wilde dat Rusland zich bij het Westen zou aansluiten. Najaar 2000, kort na zijn aantreden als president, stelde hij de Amerikaanse president Bill Clinton tussen neus en lippen voor om Rusland te laten toetreden tot de NAVO. In de talkshow van de Britse journalist David Frost zei Poetin enkele maanden eerder: ‘Rusland is deel van de Europese cultuur. Ik kan mij niet voorstellen dat mijn eigen land geïsoleerd raakt van Europa en, wat we vaak noemen, de geciviliseerde ­wereld.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Tot afgrijzen van zijn militair adviseurs antwoordde Clinton destijds dat hij ‘geen bezwaar’ had tegen een Russisch NAVO-lidmaatschap. Maar de kwestie werd nooit actueel. Poetin wilde dat Rusland zou worden uitgenodigd en per direct toegang zou krijgen tot de NAVO. De Amerikanen hielden vast aan de geijkte procedure: Rusland moest zelf het lidmaatschap aanvragen en daarna voldoen aan de voorwaarden.

Het spoor richting Europese Unie (EU) liep eveneens direct dood. Rusland was economisch en politiek onderontwikkeld, vonden ze in Brussel. Bovendien was het land veel te groot, het zou de balans verstoren. Een al sinds 1994 bestaand strategisch partnerschap tussen Rusland en de EU bleek het maximaal haalbare.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw