Premium Lock Wijs besluit Brussel: kernenergie en gas gelden als ‘groen’

02 februari 2022Leestijd: 3 minuten
Kerncentrale in Bugey, Frankrijk. Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP

De Europese Commissie heeft de enig denkbare logische beslissing genomen. Gas en kernenergie komen ondanks velerlei bezwaren onder voorwaarden in de ‘groene taxonomie’, het definitiestelsel voor groene beleggingen. In het Europese politieke krachtenspel zou een andere oplossing nooit zijn geaccepteerd, schrijft René van Rijckevorsel.

Greenwashing! GroenLinks boos, de PvdA boos, Greenpeace boos. De Europese Commissie heeft alle oproepen en brandbrieven om gas en kernenergie niet op te nemen in de ‘groene taxonomie’ in de wind geslagen.

Gas geldt, onder voorwaarden, voorlopig als groen, net als nucleaire energie. Met dien verstande dat het transitiemiddelen zijn. Gas tot 2035 en kernenergie tot 2045. Als gas in 2035 nog altijd meer CO2 uitstoot dan 100 gram per kilowattuur, verliest het de begeerde plek in de groene taxonomie. En als in 2045 het probleem met kernafval niet is opgelost, mag vanaf dan geen vergunning meer worden afgegeven voor een nieuwe kerncentrale.

Een plekje in de taxonomie is zo begeerd, omdat beleggingen in de energievormen uit de taxonomie als ‘duurzaam’ zullen gelden. Investeerders kunnen er goede sier mee maken.

Koude Europese voeten zorgen voor boze Europese kiezers

Er is al maanden gedoe en geruzie over de taxonomie. Aardgas en kernenergie zijn namelijk niet ‘hernieuwbaar en klimaatneutraal’, maar worden wel noodzakelijk geacht in de overgangsperiode. Koude Europese voeten zorgen immers voor boze Europese kiezers.

Lees ook deze aflevering van ‘Taal’: Taxonomie. Linnaeus ontmoet de Europese Unie

Het eindvoorstel van de Commissie is een zogenoemde ‘gedelegeerde handeling’. De tekst kan niet meer worden aangepast. Wel moet het Europees Parlement er nog over stemmen. De verwachting is dat het blok van Groenen en Socialisten niet genoeg medestanders zal kunnen vinden om onder de 705 parlementariërs een meerderheid te vinden die tegen is. Al had Bas Eickhout (GroenLinks), namens het Europarlement hoofdonderhandelaar bij de onderhandelingen over de taxonomiewet, onlangs nog een klein beetje hoop dat hij voldoende tegenstemmers zou kunnen vinden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw