René van Rijckevorsel Premium Corner

Hoe kernenergie EU én formatie kan splijten

14 oktober 2021Leestijd: 3 minuten

Tien EU-lidstaten willen dat kernenergie wordt erkend als ‘duurzame’ energie. Zij vinden zeventien lidstaten tegenover zich, waaronder – dankzij de onwil van D66 en het meebuigen van de VVD – helaas ook Nederland. In tijden van snel toenemende energieschaarste kan vóór of tégen kernenergie tot een nieuwe tweespalt in de Europese Unie leiden, schrijft René van Rijckevorsel.

Niet alleen de opvattingen over de rechtsstaat en eurobonds verdelen de EU, ook kernenergie plaatst de 27 lidstaten steeds meer tegenover elkaar. Op 12 oktober verscheen een opmerkelijke brief, ondertekend door tien lidstaten van de Europese Unie onder aanvoering van Frankrijk.

De ondertekenaars
Image

Zij pleiten voor het opnemen van kernenergie in de energiemix ( de ‘taxonomie’) die kan worden ingezet om de doelen van ‘Fit for 55’ te halen, de klimaatagenda van EU-vicepresident Frans Timmermans (PvdA). Nederland ondertekende die brief niet. Met maar één reden: D66. Die partij verkiest ook op termijn afhankelijkheid van Vladimir Poetin boven eigen energievoorziening. En de VVD wil D66 koste wat kost te vriend houden.

‘De stijging van de energieprijzen heeft laten zien hoe belangrijk het is om onze energieafhankelijkheid van derde landen zo snel mogelijk te verminderen,’ is te lezen in de brief. ‘Meer dan 90 procent van het aardgas in de EU is afkomstig van buitenlandse importeurs, met Rusland als belangrijkste producent. (…) De spanningen in het aanbod zullen steeds frequenter worden en we hebben geen andere keuze dan ons aanbod te diversifiëren. We moeten opletten dat we niet afhankelijk worden van de invoer van energie van buiten Europa.’

In Europese klimaatplannen geen rol voor kernenergie

De ondertekenaars dringen er bij de Commissie op aan om kernenergie als ‘duurzaam’ op te nemen in de groene ‘taxonomie’ van de EU, een technische handleiding die regeringen en investeerders helpt te identificeren welke projecten de Overeenkomst van Parijs respecteren en welke in strijd zijn met de klimaatdoelstellingen. In de Europese klimaatplannen is tot nu toe geen rol voorzien voor (meer) kernenergie.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.