Simon Rozendaal Premium Corner

‘Duurzaam’ is een uitgehold begrip geworden

12 januari 2022Leestijd: 4 minuten

Bij de recente discussie over de Europese ‘groene taxonomie’ moesten kernenergie en aardgas door de hoepel springen. Waarom gaat iedereen er voetstoots van uit dat zon, wind en oplaadpalen wél ‘groen’ en ‘duurzaam’ zijn, zo vraagt Simon Rozendaal zich af.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Waarschijnlijk kijken ze in het westen van Servië wat anders aan tegen ‘duurzaam’. De afgelopen weken is daar massaal gedemonstreerd tegen de komst van het Brits-Australische mijnbouwbedrijf Rio Tinto. Er is in die contreien lithium gevonden en dat is nodig voor de accu’s in elektrische auto’s, plus boraten voor windturbines en zonnepanelen. In het dorp ­Nedeljice zijn ze bang voor het vrijkomen van teer, kwik, zoutzuur en zwavelzuur, en vrezen ze dat afvalwater wordt geloosd in twee naburige riviertjes. In de krant stond een foto van tienduizenden demonstranten die een snelweg blokkeerden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.