Premium Lock Woke-waanzin verdient meer wetenschappelijke tegenspraak

18 januari 2022Leestijd: 3 minuten
Leo Lucassen,hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Directeur Onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) Foto: ANP, Bob Bronshoff

Moet de ‘koloniale’ Gouden Koets in de ban en is de term ‘Bersiap’ racistisch? Er zijn veel te weinig dwarse tophistorici die dit modieuze geklets durven te bestrijden, schrijft Roelof Bouwman.

Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

‘Noemt u eens de naam van een Nederlandse historicus.’ Wie dat verzoek een paar decennia geleden voorlegde aan willekeurige voorbijgangers, hoefde niet lang te raden naar de reacties.

Loe de Jong lange tijd de enige bekende historicus

Nederland kende namelijk maar één historicus met landelijke roem, en dat was dr. Loe de Jong (1914-2005).

De langjarige directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD) genoot zelfs de status van ‘nationaal geweten’. Dat aureool had De Jong vooral te danken aan het enorme succes van de door hem samengestelde en gepresenteerde tv-serie De Bezetting (1960-1965) en de kort daarna op gang gekomen publicatie van zijn uiteindelijk 29 banden tellende magnum opus Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog.

Diverse geschiedschrijvers die bij grote publiek bekendheid genieten

Wat een verschil met 2022. Het verleden is in Nederland booming business geworden: in de boekhandel, op televisie, op de radio en op de bladenmarkt. Anders dan in de hoogtijdagen van Loe de Jong, zijn er nu verscheidene geschiedschrijvers die bij het grote publiek bekendheid genieten.

Laten we daar blij mee zijn – maar onze ogen niet sluiten voor wat er beter kan.

Lees deze column van Zihni Özdil terug: Maarten van Rossem is bang voor Caroline van der Plas

Zo blinken nogal wat toonaangevende figuren in het historische wereldje uit door politieke correctheid. Dat bijvoorbeeld bestsellerauteur Geert Mak vroeger op het Binnenhof aan de kost kwam als fractiemedewerker van de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP), is niet moeilijk te geloven als je zijn boeken leest.

Hoogleraar Leo Lucassen bijna parodie op zichzelf geworden

Ook historicus, tv-persoonlijkheid en voormalig PvdA-lijstduwer Maarten van Rossem beziet het verleden graag door een vooruitstrevende bril. Maar het kan nog erger. De linkse hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis Leo Lucassen is met zijn open-grenzen-fetisjisme bijna een parodie op zichzelf geworden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw