Zihni Özdil Premium Corner

We moeten het over de Grote Nederlandse Herstart hebben

15 januari 2022Leestijd: 4 minuten

Boven op corona dreigt de antibiotica apocalyps, schrijft Zihni Özdil. Het is hoog tijd dat ook Nederland een fundamenteel debat gaat voeren over een nieuwe samenleving.

Wie nu nog gelooft dat we ooit zullen terugkeren naar het oude normaal is een hopeloze romanticus. Als het niet een muterende variant van het coronavirus SARS severe acute respiratory syndromeCoV coronavirus-2 is, dan zal een ander coronavirus vroeg of laat de mensheid vol raken, zo waarschuwen experts al sinds 2007. En dat virus zal zowel extreem besmettelijk als extreem dodelijk zijn.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Maar er loert nog een gevaar: antibioticaresistentie. Simpel gezegd: als het zo doorgaat, zult u over enkele decennia niet meer kunnen worden geopereerd omdat bacteriën dan resistent zijn tegen alle antibiotica. Experts waarschuwen daarom voor de ‘antibiotica apocalyps’, een noodtoestand van bijbelse proporties.

Twaalf onderwerpen en dertien gasten

Al met al staat de mensheid voor dermate ernstige uitdagingen dat een fundamenteel debat over de herinrichting van de samenleving urgenter is dan ooit. In een eerdere column schreef ik bijvoorbeeld dat Nederland, onder meer door ‘marktwerking’, al vóór de coronacrisis uitbrak structureel kampte met ondercapaciteit in de zorg. Dat moet heel snel, heel anders.

Maar daar blijft het niet bij. Hoe gaan we in een nabije toekomst vol coronavirussen en resistente bacteriën in Nederland om met het onderwijs? Met de ondernemers? Of met de kunst en cultuur?

Al deze kwesties komen in andere landen uitgebreid aan bod in verscheidene media en in de politiek. Waar elders elke avond urenlange discussieprogramma’s op televisie worden uitgezonden, is het Nederlandse talkshowformat er een van twaalf onderwerpen en dertien gasten. Zonder dat sprekers een gedachtegang kunnen afmaken, want er moeten lollige filmpjes tussendoor.

Een fundamenteel debat komt maar niet van de grond

In de politiek is het niet anders. Met inmiddels bijna vijfduizend ingediende moties per jaar screenshotten Nederlandse Kamerleden elkaar elke week hun stemmingsuitslagen kapot op sociale media. Dat moties vrijblijvende oproepen aan het kabinet zijn en daarom in essentie vrij betekenisloos, blijft onbenoemd. Net als de vraag wat nou het hogere doel, de bezieling, het ideologische perspectief van Nederlandse politieke partijen is. Geen flauw idee.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.